18 Eylül 2012 Salı

Akyaka Belediye Başkanlığına, Belediye Meclisi Üyelerine ve Kent Konseyi’ne Açık Mektup

Bildiğiniz gibi Kale arkasında, orman içindeki bir alana uzun süredir çöp ve moloz atılarak yürütülen tahribat, 8 Eylül 2012 tarihinde platformumuz öncülüğünde gerçekleşen “Akyaka Çöpyaka Olmayacak” yürüyüş ve basın açıklamasıyla (bkz. EK 1) protesto edildi.

Yürüyüş öncesinde belediye görevlilerince dağıtılan bir broşürde çöpün ve molozun döküldüğü alanın 2008 yılında yol olarak imar planına işlendiği; belediyenin bu yolu açmaya ve Kale arkasındaki yolla birleştirmeye kararlı olduğu belirtilmektedir. Oysa bu karar:

1.     Akyaka halkının Yavaşkent olma yönünde Nisan 2010’da referandumla oluşturduğu iradeyle; Belediye Meclisinin bu iradeye uyarak 2011 yılında aldığı Uluslararası Yavaşkentler Birliği’ne üye olma kararı ve Yavaşkent kriterlerine uyacağına dair verdiği taahhütle çelişmektedir. Çünkü Yavaşkent kriterleri Akyaka’nın büyüme odaklı kentsel planlar yapmasını değil, tam tersine, var olan yapıyı daha da iyileştirerek yaşam kalitesinin arttırılmasını hedefleyen eylem planlarının hayata geçirilmesini öngörmektedir.

2.       Akyaka Belediyesinin ortaklığı ve Muğla Üniversitesinin yürütücülüğünde 2009 yılında gerçekleşen Gökova Projesi ile de uyumlu değildir. Projede ormanlık alanda belediyenin yürüteceği faaliyetlerle ilgili şu saptama ve öneriler yer almaktadır: “Orman içine doğru ilerleyen yapılaşma ve altyapı çalışmaları, açılan yollar, erozyonu tetikleyici bir durum ortaya çıkarmaktadır, ayrıca bu hızlı yapılaşma bölge de florayı da etkilemektedir… Planlama yaparken Akyaka Belediyesi’nin imara açık yerleri kesin olarak belirleme çalışmasında, bölgenin taşıma kapasitesi ile ilgili çalışmaların sonucunu göz önüne alarak değerlendirmesi, bölgenin sürdürülebilir yaşamında önemli bir yer alacaktır.” (Bkz. Gökova Projesi, EK-1, Gökova İç Körfezinde Flora Fauna, Prof. Dr. Güven GÖRK, 2009, s.36.)

3.      Nihayet, son yerel seçimler öncesinde, halen görev yapmakta olan sayın Ahmet Çalça dahil, tüm diğer başkan adaylarının altına imza attıkları “Akyaka Yerel Yönetim İlkeleri”nde yer alan Azmaklar, kıyı,orman ve çevrenin korunmasına yüksek önem verileceğine dair taahhüde de aykırıdır. (Bkz. EK 2)

Açılmak istenen yol, son derece hassasiyetle korumamız gereken orman dokumuzu tahrip edecek, artık Akyaka’nın taşıma kapasitesinin üstüne çıkmış olan trafik yükünü bir kat daha artıracaktır.

Akyaka Yerel Yönetim Platformu olarak, Akyaka Belediyesi’ni öncelikle Akyaka halkının iradesine saygının gereği olarak, orman içine yeni yol açma kararını gözden geçirmeye ve söz konusu yolu imar planından çıkarmaya, açılan kısmı kapatmaya, hâlihazırda genişletilmiş yol kenarlarına piknik yapmayı önleyecek tedbirler almaya çağırıyoruz.

Bu konuda Belediye Başkanı ve Meclis üyelerini, Kent Konseyini üzerlerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.19 Eylül 2012.

 

 AKYAKA YEREL YÖNETİM PLATFORMU


EKLER:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder