10 Ekim 2011 Pazartesi

Bir seçimin anatomisi…

Bir belediye başkanı kent konseyi genel kurulunda ne yapar?
a. Protokolde oturur, izleyici olur
b. Kent konseyi başkanı ise genel kurulu açar
c. Konuşma yapar
d. Eleştirilere karşı söz hakkını kullanır
e. Beğenmediği kent konseyi yönetimini devirmek için seçim kampanyası yürütür, üyelik dilekçesi toplar, tüzüğe aykırı olarak getirdiği yeni üye adaylarına oy kullandırma girişimiyle genel kurulu ele geçirmeye çalışır
özellikle gençler ve çocuklarımız için çoktan seçmeli hale gelen yaşamımızda, yeni bir test, bir nevi demokrasi testi… yanıt maalesef  ( e ) şıkkı, demokrasi sınıfta kaldı…
Akyaka Kent konseyi seçimli genel kurulu 25 Eylül Pazar günü yapıldı, günler öncesinden belediye başkanının ortaya saldığı haberleri alıyorduk, 400 kişiyle geleceğim, yönetimi devireceğim… Çalışma yapmaları için ekibini beldeye salmıştı, birebir yapılan görüşmeler, genel kurul üyelerini defalarca aramalar… sanırsınız cumhurbaşkanı seçilecek, yetkilerle donanmış bir makamı seçiyoruz… genel seçimlerde bile ekibini bu kadar çalıştırmamış bir belediye başkanı…
Bunları duymamıza karşılık, seçimle ilgili tek düşündüğümüz şey bunun bir iktidar savaşı olmadığı, önemli olanın katılımlı bir toplantı olması ve mümkün olduğunca çok kişinin seçtiği bir yönetim olması, bu nedenle karşılaştığımız kişilere sadece toplantı gününü hatırlattık, katılımın önemli olduğunu belirttik, kimseden oy istemedik.
Peki nedir kent konseylerinin gücü? Kent konseyleri ne yapar? Niçin ele geçirilmesi gerekir?
Kent konseyi nedir, ne yapar?
Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent ve yaşam kalitesini geliştiren, demokratik ve bağımsız kuruluştur.
Kent konseyinin gücü, yaptırımı nedir?
Kent konseyi genel kurulunca oluşturulan görüşler, belediye meclisinin ilk toplantısında değerlendirildikten sonra belediye tarafından kent konseyine bildirilir ve uygun araçlarla kamuoyuna duyurulur.
Niçin ele geçirilmesi gerekir?
Bu kısmını aslında biz de pek anlamadık! Belediye meclisine görüş sunmaktan başka gücü olmayan kent konseyi yönetimini belediye başkanı niye ele geçirmek ister, belediye meclis çoğunluğu elinde olduğuna göre, halkın yararına kararlar almak istiyorsa elini tutan yoktur, kendi eliyle seçim kampanyası yürüttüğü kent konseyi başkanı, kendisinin düşünmediği kararları mı getirecek meclis gündemine, dikensiz, eleştirisiz, katılımcılık gösterisi mi sunacaklar Akyakalılara…
Asıl mesele burada, eski kent konseyi yönetiminin, yerel yönetimde şeffaflık talep eden, halkın yönetime katılmasının önünü açmak isteyen, çevre tahribatlarının önlenmesini isteyen, halk sağlığı ile ilgili konularda önlem alınmasını isteyen sesini susturmak amaçlanmıştır.
Akyaka’nın değişen demografik yapısı ve önceden yerleşenler ve sonradan yerleşenlerin beklentilerindeki farklılıkların Akyaka’yı böleceği düşünülerek, övünerek sunulan stratejik plan önsözünde, vizyonunda “insanların birlik ve beraberlik içinde hareket edebildiği Akyaka” denmiştir, ancak birlik ve beraberlik ilkesi bizzat belediye başkanı tarafından yok edilmiştir. Kendi adayının seçim kampanyasını, bir yabancı Akyaka için ne yapabilir ki? Yerli birini seçmek gerekir! şeklinde  yürütmüştür. Sanki  yatırımlar yapma gücü olan bir makamı seçtiriyor…
Bu ele geçirme demokrasisi belediye başkanı ve Akyaka için ilk deneyim değil aslında, daha önceleri kendisini eleştiren, yapmak istediği çalışmaları durduran bir derneğin yönetimini ele geçirme girişiminde bulunmuştu.
Emperyalizmin parçala, böl, yönet taktiği Akyaka’da kol geziyor, dernekler, kooperatifler, kent konseyi, her kurumdan tek ses çıkacak, eleştiri olmayacak, methiyeler düzülecek, ne kadar da hükümetin demokrasi anlayışına benziyor…   
Bunlar kent konseyi seçiminin görünen yüzü, gelelim arka planına…
Kent konseyi seçimli genel kurul kararının alındığı yürütme kurulu toplantısında; Serdar Denktaş bu görevi artık sürdürmek istemediğini ve bu görevi yapmak isteyen var ise çekileceğini belirtmiştir, yürütme kurulundaki üyeler ise, özellikle sakin şehir(cittaslow) süreci ile ilgili başlanan işlerde bir yol alınması gerektiğinden, bir dönem daha aday olmasını istemişlerdir. Yeni kent konseyi başkanı, kent konseyi kurulduğundan beri yürütme kurulu üyesi olan ve iki yıla yakın süredir toplantılara katılmayan arkadaşımız eğer bu toplantıya katılmış olsaydı bu konuda bilgisi olurdu ve talebini ortaya koysaydı, desteklediğimiz tek aday olarak genel kurula gelirdi, bu kadar çaba harcamasına gerek kalmazdı, ayrımcılık tırmandırılarak bir seçim yapılmazdı.
Bir de merak ettiğim bir konu var, yeni kent konseyi başkanı arkadaşımız adaylığını açıklarken, sanki kent konseyi yürütme kurulunda değil, şu ana kadar yapılan çalışmalarla ilgisi yok, kent konseyinin iyi bir şey olduğunu yeni keşfetmiş gibi bir adaylık konuşması yaptı, divan başkanı sorumu yarıda kesmeseydi soracağım soru şuydu?  Yürütme kurulu üyesi olduğunuz halde kent konseyi için çalışmayı bu kadar isterken, neden hiçbir toplantıya katılmadınız? Eğer mevcut yürütme kurulunun çalışma sistemi, tavrı sizin için uygun değilse toplantılara katılıp neden kararlara muhalefet şerhi koymadınız ya da yürütme kurulundan istifa edip, yedek sırada bulunan adayın yürütme kuruluna girmesine neden izin vermediniz.
Sonuçta Akyaka Kent Konseyinin yeni başkanı arkadaşımız Çağlar Bozkurt oldu, kendisi ile ilgili bir sorunumuz yoktur, tereddütümüz kent konseyinin bağımsızlığı noktasında, belediye başkanı eliyle seçtirilmiş olmasındadır, şimdiye kadar yapılan işleri daha ileriye götürmesi temennisiyle, başarılar dileriz. 
Ne yazık ki yine yürütme kurulu üyemiz olan divan başkanı, kendisinin de içinde bulunduğu yürütme kurulunca hazırlanan tüzüğü sanırım hiç okumamıştı, genel kurul süresince yaptığı tüzüğe aykırı kararları ve antidemokratik tavrını bir kenara bıraksak bile, yürütme kurulunu yanlış seçtikleri anlaşılmaktadır, tüzük gereği gençlik ve kadın meclisi başkanları yürütme kurulunun doğal üyeleri olacaklar, bunun dışında 5 üye için oylama yapılması gerekiyordu, bunu hatırlattığımız halde yürütme kurulu üyesi olarak 7 üye için oylama yaptıkları anlaşılmaktadır. Bu nedenle yürütme kurulu seçimi tüzüğe aykırı gerçekleşmiştir. Bu konu genel kurul tarafından değerlendirilmelidir.
Bizler özveri ile Akyaka’nın birlikte yaşanacak daha iyi bir yer olması için çaba gösterdik, çıkarsız ve hesapsız, hiçbir unvan ve kadro, birlikte barış içinde yaşamaktan daha önemli değildir, yeni yönetiminde aynı ilkelerle, Akyaka’yı çıkarlara teslim etmeden çalışmasını dileriz.
                                                                                                                                             Devrim Bayar

2 yorum:

  1. Sevgili Devrim Bayar'ın yazısını ilgiyle okudum. Okurken de kendi kendime söylendim. Söylendiğim şeyleri aynen yazıya dökersem bu yazıya yorumumu net olarak aktarmış olacağım: "Allah rahmet eylesin (Kent Konseyi için). Akyaka Serdar Denktaş'ı çok arar". Bu arada, eğer bir yerde, yapılmaya çalışılan bir şeyde dışardan uzanan el kırıldığında ya da bir nedenle olaydan çekildiğinde (isteyerek, istemeyerek vs) işler sarpa sarıyorsa, şöyle bir sonuç çıkarılabilir; o yer, o şeye henüz hazır değil. Herşeyin bir evrimi var. Belki de daha kırk fırın ekmek yemek gerekiyor. İnşallah bu sonuç doğru çıkmaz ama Dünya Gıda Örgütü (FAO)'nün Afrika'da yürüttüğü projelerde bu sonucun çıktığı sayısız örnek var. Birileri geliyor, güzel şeyler yapıyor. Sonra ayrılıyor işi gerçek sahiplerine bırakıyor. Ama gerçek sahiplerinin derdi başka. Olaydan bir haber. Ve herşey toz-duman. Şimdiden Akyaka ve Akyakalılara geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  2. İşte yeni Kent Konseyi yönetmeliğinde Belediye başkanı ve Kaymakamın Kent Konseyi başkanı olamamasını bunun için istiyoruz. Datça bu konuda şanslı. Şu ana değin Belediye başkanımız şener Tokcan bırakın seçimlere karışmayı,Kent Konseyi'nin yürütmesine de,işlerliğine de,dahası Belediyeyi eleştirmesine de olumsuz bir tepki vermemiştir.Bu güne değin sorduğumuz her sorunun da karşılığını aldık.Sayın Akyaka Belediye başkanı Datça Belediye başkanına bir telefon açıp,neyi nasıl yaptığını sorabilir. Kent Konseyleri özet olarak,kentin hukukunu koruyan yapılardır.Tüm noksanlıklarına rağmen. Bence seçimi şimdiden başkan kaybetmiş!

    YanıtlaSil