Orman Genel Müdürlüğü, yurttaşların kurumdan istediği bilgi ve belgelerin verilmesi için fiyat tarifesi belirlemiş. Gökova Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı olarak Muğla Bölgesi orman amenajman planlarının kopyalarının gönderilmesi talebime kurumdan verilen cevaba göre, istenen bilgiyi alabilmem için bir servet ödemem gerekiyor. CİMER üzerinden yaptığım bilgi edinme talebine Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığı’ndan verilen cevapta, Muğla bölgesi için 75 plan ünitesi olduğu ve her ünite için 1719 TL fiyat belirlendiği bildirildi. Yani Muğla Bölgesinin amenajman planlarının tamamını elde etmek için ödemem gereken bedel 75 X 1719 TL= 128.925 TL !
Çok paranız varsa bilgi edinme
hakkınız var
Anayasal bir hak olan “bilgi
edinme”, mevzuatta 4982 sayılı kanun ile düzenleniyor. Yasanın amacında şöyle
deniyor: “Bu Kanunun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan
eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme
hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.” Yasanın iki yönü var; bir tarafta devletin
kurumlarının şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gereği “bilgi verme
görevi”, yurttaşların da “bilgi edinme hakkı” vardır.
Gelin görün ki, uygulamada birçok durumda devletin kurumları uygun bulmadıkları soruları ya geçiştirerek cevapsız bırakıyor, ya da fahiş ücretler talep ederek yasayı anlamsız kılıyor. Öyle anlaşılıyor ki, bilgi edinme hakkını, yalnızca devlet uygun buluyorsa ya da çok paranız varsa kullanabilirsiniz.
Yurttaşların orman amenajman planlarını
görebilmesi neden önemli
Orman Genel Müdürlüğü (OGM)
birkaç yıldır ülke genelinde endüstriyel plantasyon, gençleştirme, seyreltme,
vb gerekçelerle ormanlar yoğun bir şekilde kesilmeye devam ediyor. Ülkemizdeki
odun üretimi miktarının 2020 yılında 31 milyon metreküpe çıkarılması
hedefleniyor. Böylece sadece son 15 yıl içinde odun üretimimiz 2.5 kata yakın
arttırılmış olacak.
Bu uygulamalarla ülkemizin doğal orman varlığı yok ediliyor. Dünyada ekolojik kırımlara dayalı bir iklim krizi yaşanırken yenilenmesi yüzyıllar sürecek orman ekosistemleri tahrip ediliyor; toprağın su tutma kapasitesi azaltılıyor, biyolojik çeşitlilik yok ediliyor, verimli toprakların erozyonla bir daha geri gelmemek üzere sürüklenip gitmesine neden olunuyor. Bu uygulamaların amenajman planlarına, belirlenmiş bilimsel kıstaslara ne kadar uyduğunu görmek istediğinizde ise sizden bir servet talep edilerek bilgi edinmeniz adeta engelleniyor. Belli ki orada yanlış bir şeyler oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder