16 Ocak 2022 Pazar

Akyaka’ya çevre yolu suç projesidir !


MUÇEP Gökova Meclisi Muğla Valiliği’nin web sitesinde yer alan Akyaka’ya bir çevre yolu projesi düşünüldüğü haberi üzerine bir basın açıklaması yaptı.

11.12.2021 tarihinde Muğla Valiliği web sitesinde Muğla Valisi Orhan Tavlı, Ula Kaymakamı Baha Başçelik ve Ula Belediye Başkanı Özay Türkler’in Akyaka’da planlanan bir çevre yolu güzergahı üzerinde inceleme gezisi yaptıkları haberi yer almıştı.  Haberde projenin Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı desteği ile Ula Belediyesi tarafından yapılacağı belirtiliyordu.

16.01.2022 tarihinde MUÇEP Gökova Meclisi üyeleri haberde yer alan fotoğraftaki alana giderek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Etkinliğe CHP Ula İlçe, HDP, Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Emek Partisi, Sol Parti Muğla İl Örgütleri Marmaris Kent Konseyi, MUÇEP Gökova, Datça, Köyceğiz ve Menteşe Meclislerinin temsilcileri de katıldılar.

Yaklaşık 80 kişinin katıldığı etkinlikte “Akyaka’ya çevre yolu suç projesidir. Hukuksuzdur. Vaz Geçin!”,  “Bu yol iklim krizine çıkar !”, “ Gökova ÖÇK Bölgesidir Korumak Zorundasınız !”, “Bir tane daha ağaç kesimine tahammülümüz yok!”, “Tek yol ekolojik uygarlık !”, “Çevre yolu katliam dolu“, “Muğla Cennet Kalsın”, “Yaşam Alanlarımız Müştereklerimizdir” yazılı pankartlar açıldı.

Akyaka Pazaryerinde buluşan eylemciler daha sonra yol güzergahı üzerinde kesilen ağaçlarla açılan yol üzerinden geçerek Valiliğin fotoğrafında görünen orman alanında basın açıklamasını gerçekleştirdi. Basın açıklaması Gökova Meclisi Eş Sözcüsü Candan Süsoy tarafından okundu.

Basın açıklaması metni aşağıdadır:

Akyaka’ya çevre yolu bir suç projesidir,

Ekolojik felaket getirir 

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış doğal zenginliğini rant aracına dönüştürmek için her geçen gün yeni saldırılarla karşı karşıya kalıyoruz. Üstelik bu projelerin doğanın korunması ile ilgili mevzuatın uygulanmasından sorumlu devlet kurumları tarafından gündeme getirilmesi oldukça düşündürücüdür.

Çok yakın zamanda Mahkeme tarafından iptal edilen Akyaka İmar Planı Revizyonu neredeyse hiç değiştirilmeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden askıya çıkarılmışken bu kez Muğla Valiliği’nin 11.12.2021 tarihinde web sitesinden duyurduğu haberden Akyaka’ya bir çevre yolu planlandığını, projenin Ula Belediyesi tarafından gerçekleştirileceğini duyuyoruz. Üstelik projenin gerçekleştirileceği alan Kesin Korunacak Hassas Alan statüsündedir.  Söz konusu projenin planlamakla kalınmayıp yasalara aykırı bir şekilde uygulamaya sokulduğunu, ormanda yüzlerce ağacın kesilerek yol bağlantısının sağlanmasından anlamaktayız. Şunu da görüyoruz ki bu yol, Akyaka’nın ortasından ve devamında ormanın içinden geçirilerek Akbük yoluna bağlanacaktır. Bu da binlerce ağacın daha katli ve bölgenin ekosistemine geri döndürülemez zararlar verecek ağır bir darbe anlamına gelmektedir. Ne yazık ki, ekolojik yıkımın söz konusu olduğu tüm projelerde olduğu gibi yine bölge halkının haberi olmadan, kapalı kapılar ardında, hukuk hiçe sayılarak dayatma şeklinde gündeme getirilen bir girişim ile karşı karşıyayız.

Bu projeye neden karşı olduğumuzun gerekçelerini de kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz:

·      Söz konusu proje “Kesin Korunacak Hassas Alan” statüsü bulunan bölge sınırları içindedir. Bu statüdeki koruma alanlarında yalnızca  bilimsel amaçlı araştırma, eğitim ve izleme faaliyetlerine, bilimsel kazı, ortaya çıkarma ve koruma çalışmalarına, alanların korunmasına ve ıslah edilmesine yönelik bilimsel rapor sonucu teklif edilen projeler yapılmasına izin verilmektedir.  “Akyaka Çevre Yolu” projesinin bu tür bir proje olmadığı açıktır. Bu proje ile yasa ihlal edilerek suç işlenmektedir.

·      Akyaka İmar Planında ve Gökova Çevre Düzeni Planında yer almıyor. Gökova ÖÇKB içerisinde ÇED yapılmadan bu tür bir projenin gerçekleştirilmesi söz konusu olamaz. Dolayısı ile onayı olmayan, imar planında yeri olmayan hukuksuz bir projedir. Bu kapsamda yapılan ağaç kesimleri yasaya aykırıdır.

·      Bu proje Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin flora ve faunası üzerinde oldukça büyük olumsuz etki yaratacak, orman alanları bölünerek canlıların yaşam alanları parçalanacak, ekosistem bütünlüğü bozulacak, biyolojik çeşitlilik yok olacaktır.

·      Bu proje ile Akyaka'nın mevcut trafik sorunu oluşacak yeni araç trafiği yükü ile iyice artacaktır.

·      Söz konusu  projenin yalnızca Akyaka ile sınırlı olmadığı,  Akbük, Ören üzerinden Bodrum’a kadar uzanan bir otoyol oluşturulmasının amaçlandığı ortadadır. Yolun geçtiği güzergahta Gökova kıyıları ve ormanları çok daha büyük bir rant baskısına girecektir. Marmaris ve Bodrum örneklerinde olduğu gibi plansız ve hızlı kentleşme ile çok kısa zamanda Gökova ÖÇKB ekolojik değerlerini yitirecektir.

·      Projenin geçeceği orman alanlarında yangın tehlikesi ve çevre kirliliği artacaktır, yaşanan iklim krizine daha da olumsuz etkileri olacaktır.

·      Proje fay aynası üzerindeki Akyaka’nın yükünü dolayısı ile olası bir depremin yol açacağı yıkımın boyutunu arttıracaktır.

·      Projeyle birlikte artan bölge turizm yükünün havzadaki yerleşim yerlerine basıncı artacak, liman/marina/imar statüsü vs. konularının dayatılması kolaylaşacaktır. (Kuzey Marmara Otoyolu kötü örnek olarak önümüzde durmaktadır)

Bizler, yaşadığı coğrafyanın olağanüstü ekolojik zenginliğinin farkında ve bu doğal mirası koruma sorumluluğunda olan Gökova ve Akyaka halkı olarak bu projenin hayata geçirilmesine engel olmak için her türlü meşru mücadelemizi ortaya koyacağımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.  Muğla Valiliği’ne ve Ula Belediyesi’ne hukuka ve koruma ilkelerine aykırı bu projeden vaz geçmeleri için sesleniyoruz. Orman içinde başlattığınız tahribatı derhal durdurun, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesini sağlayın. Gökova halkı olarak temiz bir çevrede yaşamak üzere anayasanın ve yasaların tanımladığı tüm yurttaşlık haklarımızı ve doğanın haklarını sonuna kadar savunacağız, yeni bir oldu bittiye izin vermeyeceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

16.01.2022

Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi








6 Ocak 2022 Perşembe

Akyaka İmar Planı Revizyonu Davasında İkinci Perde

Çevre ve Şehircilik (ve İklim Değişikliği) Bakanlığı’nın 8 Ekim 2021’de askıya çıkardığı Akyaka 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planı revizyonuna karşı Gökova Ekolojik Yaşam Derneği ve Akyakalı bir yurttaş birlikte iptal davası açtılar. 2020 yılında askıya çıkarılan ve Akyakalılar tarafından iptal davası açılan ilk revizyon planı ile ilgili hazırlanan Bilirkişi Raporunu dikkate alarak Muğla 3. İdare Mahkemesi Yürütmeyi Durdurma kararı vermiş, Bakanlık davanın nihai kararını beklemeden 8 Ekim 2021 tarihinde yeni bir revizyon planı askıya çıkarmıştı.

Dava henüz sonuçlanmadan askıya çıkarılan bu yeni plan revizyonu da Akyakalılar tarafından yoğun tepki ile karşılaşmış ve binden fazla itiraz dilekçesi verilmişti. İkinci revizyon planına itiraz sürecinin bitmesinden hemen sonra 25 Kasım 2021 tarihinde Mahkemeden ilk plan revizyonu için iptal kararı çıkmıştı.

Akyakalılar ikinci kez askıya çıkarılan plan revizyonuna verdikleri itiraz dilekçelerinde;  önceki revizyon planı ile büyük oranda aynı olduğu, ilk revizyon planı ile ilgili olarak Mahkemeye sunulan Bilirkişi Raporunda belirlenen hukuksuzlukların nerdeyse hiç dikkate alınmadığı, bunun da önceki gibi koruma amaçlı değil rant amaçlı olduğunu belirtmişlerdi.

İkinci kez açılan iptal davasında ilk davanın iptal kararının gerekçelerinde yer alan hukuksuzluklar bir kez daha yer alıyor. Yeni açılan davada ilave olarak  plan hazırlanırken dikkate alındığı belirtilen Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı’nın aslında hiç dikkate alınmadığına da yer ayrıldı. İlk revizyon planına açılan davada Yönetim Planının dikkate alınmadığı, hazırlanan planın Yönetim Planı ile çeliştiği dava konusu edilmişti. Yeni askıya çıkarılan plan revizyonunda ise, bu kez Gökova ÖÇKB Yönetim Planının hükümlerine uyulacağı belirtilmekte birlikte Yönetim Planının neredeyse hiç dikkate alınmadığı gerekçesi ile MUÇEP Gökova Meclisi tarafından eleştirilmişti.

Bu kez Muğla 1. İdare Mahkemesinde görülecek olan davayı, önceki davayı olduğu gibi yalnızca Akyakalılar değil tüm Türkiye yurttaşları yakından izleyecek.

 


3 Ocak 2022 Pazartesi

Süzer Holding karavanlarını Gökova’dan çekiyor, diğerleri ne zaman?


Süzer Holding'in karavanları sökülerek yol kenarına getirildi

Süzer Holding'in Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan arazisi üzerinde yaklaşık 1,5 yıl önce yasadışı olarak konuşlandırdığı 14 adet karavan nihayet kaldırılmaya başlandı. Akçapınar Azmağı kenarında yer alan parsel üzerine yerleştirilen karavanlar geçtiğimiz hafta yerlerinden sökülerek yol kenarına getirildi ve tırlara yüklenerek bölgeden uzaklaştırılıyor. Bugün itibarı ile 6 tane bungalov götürüldü, halen 8 tanesi sırasını bekliyor.


Karavanlar tırlara yüklenerek taşınıyor

Bunun yanında yine Gökova ÖÇKB içerisinde yer alan kitesurf plajında 2018 yılında inşa edilen 6 tane bungalovla ilgili olarak da ilginç bir gelişme yaşandı. Ula Belediyesi bu yapılarla ilgili 2019 yılında yıkım kararı almasına  karşın kararı uygulamamıştı. Belediye yönetimi hakkında görevi ihmal ettiği gerekçesi ile Gökova Ekolojik Yaşam Derneği’nin suç duyurusunda bulunmasından sonra bungalovların plaj üzerinde yeri değiştirilerek sanki kaldırılmış gibi tutanak tutulmuştu.

Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi bu son gelişmelerle ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın tam metnini aşağıda bulabilirsiniz.

Kitesurf plajında yıkım kararı uygulanmayarak yeri değiştirilen bungalovlar

Süzer Holding karavanlarını Gökova’dan çekiyor, diğerleri ne zaman?

Bir yıldan uzun bir süre önce Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde Nitelikli Doğa Koruma Alanı statüsündeki alanda yasalara aykırı olarak Süzer Holding tarafından yerleştirilen 14 adet karavan 2021’in son günü nihayet kaldırılmaya başlandı.

2020 yılında Gökova sulak alanını tahrip eden bu işgal eylemi bölge halkı tarafından yoğun tepki çekmişti. MUÇEP Gökova Meclisi olarak karavanların yerleştirildiği alanda 15 Ekim 2020 tarihinde bir basın açıklaması yapmış ve “Süzer Holding Gökova’dan elini çek!” demiştik. Sosyal medya üzerinden de karavanların kaldırılması için düzenlenen kampanya ile 500’den fazla imza toplanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Ula Belediyesi’ne iletilmişti.  Ula Belediyesi de bir kamuoyu açıklaması yaparak yasadışı inşaatların mühürlendiğini, para ceza uygulandığını, belediye encümeninde yıkım kararı alındığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu duyurmuştu.  MUÇEP Gökova Meclisi olarak, Belediye’nin aldığı kararın nihayet uygulanarak  işgale son veriliyor olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Ancak şunu belirtmemiz gerekiyor ki, Gökova sulak alanında işgaller bununla sınırlı değil ve tahribatlar durmuyor. Yaptırım uygulanmamasından cesaret alan işgalciler her geçen gün Gökova sulak alanını biraz daha doldurarak kullanım alanına dönüştürüyor, koruma altında olması gereken flora ve fauna yok ediliyor.  

Akçapınar sahilinde kitesurf sporunun yapıldığı alanda inşa edilen 6 adet kaçak bungalov için şikayetlerimiz sonucunda  31.7.2019 tarihinde Ula Belediyesi tarafından yıkım kararı alınmış, ancak 2,5 yıl geçmesine rağmen hala uygulanmamıştır. Açıkca görev ihmali olan bu tutum karşısında suç duyurusunda bulunulması sonucunda nihayet  adım atılmış, ancak bungalovların kaldırılması yerine  plaj üzerinde yerleri değiştirilerek sanki kaldırılmış gibi tutanak tutulmuştur. Belediye bu tutumu ile yasaya aykırı yapılaşmaya yol vererek bir kez daha görevini kötüye kullanmıştır.

Ula Belediyesi’ne ve  Muğla Valiliği’ne bir kez daha sesleniyoruz: Bu hukuksuzluklara daha ne kadar izin vereceksiniz? Süzer Holding’in karavanları kaldırılırken ortaya konan irade neden Akçapınar Sahilinde ortaya konulamıyor?  Şunun iyi bilinmesini isteriz ki, herşey kamuoyunun gözü önünde gerçekleşiyor ve tuzun koktuğu noktaya geldik. Artık yasaları uygulayın ve işgallere son verin.

Bu vesile ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı’na iki yıl önce sivil toplum örgütleri olarak verdiğimiz dilekçeyi de bir kez daha hatırlatmak ve çağrımızı yenilemek istiyoruz: Gökova Sulak Alanı gerçekten korunabilmesi için  “kesin korunacak hassas alan” statüsüne alınsın. Zira uluslararası sözleşmelerle korunması gereken bu alanda biyolojik çeşitliliği yok eden uygulamalara izin vererek iklim değişikliği ile mücadele edildiği, hele bu konuda ülkemizin dünyada öncü olduğu iddiası, doğayı seven insanlarda ancak acı bir gülümsemeye yol açabiliyor.

MUÇEP Gökova Meclisi olarak yeni yılın tüm insanlığın başka bir dünya olmadığının farkına vardığı ve doğanın korunması için kararlı adımların atıldığı bir yıl olmasını diliyoruz.

MUÇEP Gökova Meclisi

3.1.2022