14 Ağustos 2015 Cuma

Üç Beş Ağaç Kervanı 24 Ağustos'ta Akyaka'da !




Tarih: 24 Ağustos 2015  (Pazartesi) Saat 20:30

Yer : Eski Belediye Binası Yanı



Muğla Akyaka'daki talana karşı sözümüzü söyleyeceğiz. Zeytin ağaçları kesiliyor, kıyılar imara açılıyor. Bunlara karşı sözümüzü söyleyeceğiz.

 Akyaka Dayanışması'ndan dostlarımızla bu etkinliği gerçekleştireceğiz.


 ---

 #üçbeşağaçkervanı gezici bir sanat kumpanyasıdır. Temel hedefleri, ekolojik tahribata dikkat çekmek, doğa ve kent mücadelelerini sanatla beslemektir.

 Kervan yaklaşık 30 gün boyunca İzmir'den Mersin'e, Şırnak'tan Sinop'a kadar 30 yerde sanat etkinlikleri yapacak. Sponsor kabul etmeyen #üçbeşağaçkervanı müzik, tiyatro, pandomim, çocuk etkinlikleri dallarında etkinlikler yapan 12 sanatçıyla 2.kez yola çıkacak.

 Geçen yılki kervan şöyleydi:
 https://www.youtube.com/watch?v=wsaK8ZMSRDU

 Bu yıl da zeytin ağaçlarının güzelliği ile sembolleşen Yırca'dan yola çıkıyoruz. İşte bu da yola çıkış videosu:
 https://www.youtube.com/watch?v=SJXf7Kl79FU

 Bu yılki her bir etkinliğimizi Suruç'ta öldürülen sosyalist gençlerden birine ithaf edeceğiz.

 ucbesagackervani.org
 facebook.com/ucbesagackervani
 twitter.com/ucbesagack

 https://www.facebook.com/events/1098040343544553/

13 Ağustos 2015 Perşembe

Kadın Azmağı ve Akbük için Koruma Amaçlı İmar Planlaması Kararı


Akyaka Dayanışması’nın Kadın Azmağı’nın korunmasına yönelik girişimlerinde bir olumlu karar daha alındı.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kadın Azmağı imar planının yenilenerek ‘Koruma Amaçlı İmar Planlaması’ yapılması kararı aldı. Aynı şekilde Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan Akbük için de koruma amaçlı imar planlaması yapılacak.

Eşsiz biyolojik çeşitliliği ve doğal güzelliği ile Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer almasına karşın Kadın Azmağı’nda yıllardır süren tahribatların durdurulması için verilen mücadeleler yavaş da olsa meyvelerini vermeye başladı. Koruma altında olmasına rağmen Kıyı Kanunu kapsamı dışında bırakılan Kadın Azmağı, 2013 yılında Akyaka Dayanışması'nın girişimi ile kanun kapsamına alınmıştı. Ancak kanunun gerekleri yerine getirilmediği için bu önemli gelişme Azmağın korunmasına yardımcı olmadı. 

Kanunun gereklerinin yerine getirilmesi ve Kadın Azmağı'nın etkin şekilde korunması için Akyaka Dayanışması Kasım 2014’de  Muğla Mimarlar Odası’nın da destek verdiği yeni bir bir girişim başlattı. TMMOB'un Muğla'da düzenlediği Kent, Kültür ve Demokrasi Sempozyumu'nda Akyaka Dayanışması bir sunum yaparak Kadın Azmağı'ndaki sorunlara dikkat çekti. Sempozyumun hemen ardından Akyaka Dayanışması, TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün ve Muğla Mimarlar Odası üyelerinin de katıldığı yaklaşık 150 imzalı bir dilekçe ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yeniden başvurdu.  Dilekçede Kadın Azmağı’nda ticari işletmelerin ve günübirlikçilerin neden olduğu işgal, tahribat ve kirliliğe son verilmesi, Kıyı Kanunun gereğinin yerine getirilmesi, daha önce onaylanan Kadın Azmağı Yönetim Planı’nın etkin uygulanması talep edildi. Bu talep sonucunda 27 Mart 2015’de ÇŞB'den Muğla İl Müdürlüğü’ne gönderilen yazı ile Kadın Azmağı için Koruma Amaçlı İmar Planlaması yapılması istenmişti. Ancak planlama sürecini Muğla Valiliği'nin mi yoksa Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin mi yürüteceği konusu kurumlar arasında tartışma konusu olmuştu.

Akyaka Dayanışması adına Serdar Denktaş, Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Şeren ile 12 Ağustos 2015'de görüşerek platformun talebi ile ilgili son durum hakkında bilgi aldı. İl Müdürü Uğur Şeren,  Bakanlıkta geçen hafta kendisinin de katıldığı toplantılarda Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sorumluluğunda Kadın Azmağı ve Akbük için Koruma Amaçlı İmar Planlaması sürecinin 2016 yılında  başlatılması kararının alındığını bildirdi. Planlama için gerekli bütçe de Bakanlık tarafından oluşturulacak.



Kararın bir önemi de, planlama süreçlerinde sivil toplum kesimlerinin de yer alacak olması. Aslında 3194 sayılı İmar Kanunu planlama süreçlerine halkın katılımına izin vermiyor. Ancak istisna olarak koruma amaçlı imar planlaması yapılırken sivil toplum kesimlerinin katılımı yönetmelikle düzenleniyor.