Gökova bölgesinde Uluslararası Slow Food Birliği’ne katılmak
üzere yerel üreticiler ve gönüllüler bir araya gelerek Gökova Slow Food
Topluluğu’nu oluşturdular.
Muğla Çevre Platformu’nun Gökova Meclisi, Yavaş Kent Akyaka’ın
yavaş kent kriterlerine uygun eylem planlarının yapılmasına stratejik hedefleri
içinde yer vermişti. Meclis üyeleri, Slow Food’un yavaş kent eylem planları içinde önemli bir başlık
olduğunu belirterek bu çerçevede çalışmaların örgütlü olarak yürütülmesine
karar verdiler. Meclis üyeleri, Slow Food çalışmalarının bütüncül bir
yaklaşımla, yalnızca Akyaka’da değil, tüm Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde sürdürülmesi
gerekliliğinden hareket ederek tüm bölgeyi kapsayacak şekilde örgütlenme çalışmalarına
başladılar.
Kuruluş süreci 2019 Aralık ayında başlatılan Gökova Slow Food
Topluluğunun kuruluşu, Uluslararası Slow Food Birliği'ne yaptığı
başvurunun kabul edilmesi ile resmiyet kazandı. Topluluğun tam adı “Gökova’da
Ekosistemin ve Gıda Biyolojik Çeşitliliğinin Korunması” şeklinde tescillendi.
Uluslararası Slow Food Birliği nedir ?
Fast food kültürünün toplum
üzerindeki olumsuz etkilerine karşı 1986 yılında İtalya'da başlayan mücadele örgütlenerek
uluslararası bir harekete dönüştü. Hareket, yemek kültürlerini korumayı, insan
sağlığını gözeten gıda üreticilerini, mevsiminde ve doğal şartlarda yetişmiş
sebze, meyve, tahıl satan yerleri, ekolojik tarım yapan çiftlikleri, zengin ve
değişken mönülü geleneksel lokantaları, otantik olarak yöresel ve etnik yemekler
sunan lokantaları korumayı ve geliştirmeyi hedefliyor.
Uluslararası Slow Food Birliği’nin İlkeleri :
Uluslararası Slow Food Birliği’ne üye olan topluluklar, İyi,
temiz ve adil gıdanın herkesin
vazgeçilmez hakkı olduğunu temel ilke olarak benimsiyor ve Uluslararası Slow Food hareketini, herkesin
yaşamının iyileştirilmesi ve korunması, biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin
korunması, ekolojik bir gıda kültürünün yeniden oluşturulması, doğanın
korunması, sosyal ve ekonomik eşitsizliklerle mücadele için bir eylem modeli
olarak kabul ediyor.
Topluluğun kuruluş bildirgesinde ayrıca şu cümleler yer
alıyor:
“Gıdanın yalnızca bireylerin ve halkların yaşam kalitesinde
değil, aynı zamanda onların kültürünün ve kimliğinin tarihinde, oluşumunda ve
evriminde de merkezi rol oynar;
İklim değişikliğine karşı doğanın korunması önceliğimizdir
ve karasal ve denizel biyolojik çeşitliliğin, daha sürdürülebilir bir gıda
sisteminin desteklenmesi anahtar niteliktedir;
Ne yediğimiz ve diğerlerine ne yedirdiğimizden başlayarak
gündelik tercihlerimiz gelecek kuşaklara daha iyi bir gelecek sağlamaya ve
dünyayı değiştirmeye katkı sağlayabilir;
Her nerede ve koşulları ne olursa olsun herkes fikirleri,
pratikleri, doğru bilgi yayarak, farkındalığın yükseltilmesi için çalışarak,
sürdürülebilir üretim ve tüketim tercihleri ile Slow Food’a katkı sağlayabilir.”
Slow Food Gökova Topluluğu’nun kuruluş amacı:
Uluslaraası Slow Food
Birliği’nin kuruluş ilkelerine bağlı kalacağını taahhüt eden Gökova Slow
Food Topluluğu’nun kuruluş amacı şu şekilde ifade ediliyor:
“Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde sürdürülebilir bir
gıda döngüsü oluşturarak bölgenin biyolojik ve kültürel çeşitliliğinin
korunmasına, bölgede yer alan Cittaslow Akyaka’nın Slow Food başlığı altında
Yavaş Kent eylem planlarının oluşturulmasına katkı sağlamak”
Gökova Slow Food Topluluğu ilk bir yıl için aşağıdaki
etkinleri yapmayı öngörüyor:
- Endemik bitki ve hayvan türlerinin ve biyolojik çeşitliliğin daha iyi korunması için farkındalık çalışmaları yapmak
- Tarımsal üretimde yerel tohum kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmak
- Yerel üretim ve tüketimi desteklemek üzere kooperatifler kurmak
- Gökova Bölgesinde her yıl bir Slow Food festivali düzenlemek
- Evlerde ve restoranlarda Slow Food ilkelerine uygun yemek üretimi yapan mutfak sayısının arttırılması için etkinlikler düzenlemek
- Gençlerde Slow Food farkındalığını arttırmak için öğrencilerle ortak etkinlikler düzenlemek