31 Ağustos 2014 Pazar

Kıyılar Halkındır - Basın Açıklaması


Akyaka Orman Kampı’nın işletmesi, 2014 turizm sezonu ile birlikte Muğla’ya Hizmet Vakfı’na verilmiştir. Ancak adı geçen Vakıf, kamp alanında yer alan bungalovların bulunduğu bölgeyi tel örgülerle çevirmiş ve bu evlerde konaklayanlar dışında halkın girmesini, denizden yararlanmasını engellemiştir.  Daha da ileri giderek, bu bölgenin girişine astıkları “Apart sakinleri dışında giriş yasaktır” ve “Dikkat Köpek Var” tabelaları ile halkı yasal haklarını kullanmaktan adeta tehditle caydırmaya çalışmıştır. Kıyı Kanunu’nun 6.Maddesi şöyle demektedir: “Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz”.  Muğla’ya Hizmet Vakfı, açıkca bu yasayı çiğnemekte ve suç işlemektedir. Zira, söz konusu yasa bu tür uygulamalar için cezai yaptırım öngörmektedir.

Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın kuruluş amacının, Muğla’lı ev kadınlarının ekonomik ve sosyal koşullarının iyileştirilmesine katkı sağlamak olduğu iddia edilmektedir. Söz konusu “vakıf”; otopark, plaj, restoran otel, vs. işletmek gibi geniş bir yelpazede amacının dışında ticari faaliyetler yürütmekte, halkın kanunlarla verilmiş haklarını kullanmalarını engellemektedir.  Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın Muğla’ya hizmet etmediği ortadadır. O zaman bu vakıf kimlere, bilemediğimiz hangi amaca  hizmet etmektedir?

Muğla Bölgesinde kıyı alanlarını halkın serbestçe kullanımı, özellikle Muğla’nın Büyükşehir olması ile birlikte gittikçe zorlaşmaktadır.  Daha önce Belediyelerin sorumluluğunda olan plajların işletmesi artık büyük oranda Muğla Valiliği bünyesinde kurulan MUÇEV ve Muğla’ya Hizmet Vakfı üzerinden yapılmaktadır. Ancak kamu ortaklığı ile kurulduğunu basından öğrenebildiğimiz bu işletmelerin web sitelerinde birbirleri ile olan ilişkilerine, ortaklıklarına, kimler tarafından yönetildiklerine, mal varlıklarına, kazandıkları  ihalelere, işletmesini ihalesiz olarak devraldıkları kamusal alanlara,  imza attıkları işletme sözleşmelerinin ayrıntılarına dair bilgilere ulaşmak mümkün değildir.  Şeffaf devlet ilkesi gereği kamunun erişimine açık olması gereken tüm bu bilgiler halktan gizlenmektedir. 

Muğla’ya Hizmet Vakfı’nı Akyaka Orman Kampı’nda halkın kıyıya erişimini engelleyen tel örgü ve kapıları derhal kaldırmaya davet ediyoruz.

Muğla Valiliği’ni, bünyesindeki Muğla’ya Hizmet Vakfı, MUÇEV gibi kamu ortaklığı ile kurulmuş tüm işletmelerin  faaliyetlerinin kuruluş amaçlarına uygunluğunu sağlamaya davet ediyoruz. Bu işletmelerin  yalnızca kamu yararı için çalışmaları, ihale, işletme ve yönetim şeffaflıklarının sağlanması için gereği yapılmalıdır.

Muğla bölgesinde kamu ya da özel şirketler tarafından kıyı alanlarına halkın erişiminin engellenmesine son verilsin, Kıyı Kanunu’nun gerekleri yerine getirilsin ! 

Akyaka Dayanışması olarak taleplerimizin takipçisi olacağız. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

31. Ağustos 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder