20 Şubat 2025 Perşembe

Akyaka Orman Kampında yasadışı işgallerle ilgili şikayet dilekçesi


Gökova Ekoloji Meclisi Akyaka Orman Kampında ortak yaşam alanlarının ticari alan dönüştürülmesi konusunda yaptığı protesto eylemi ve basın açıklaması sonrasında bir de şikayet dilekçesi kampanyası başlattı. Kamp alanında Kıyı Kanununa, İmar Kanununa ve kampın işletim planına aykırı olan tüm uygulamalarla ilgili hazırlanan şikayet dilekçesi Muğla Orman İşletme Müdürlüğü'ne iletilmek üzere en yakın Orman İşletmesine veriliyor. Dilekçeleri cimer üzerinden de vermek mümkün. Dilekçe metni şu şekilde :


 ...... Orman İşletme Müdürlüğüne/Şefliğine

(Muğla Orman İşletme Müdürlüğü'ne iletilmek üzere)


Konu: Gökova A Tipi Mesire Yerinde yasaya aykırı faaliyetler hakkında şikayet

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından işletilmek üzere Muğla Vakfı Menteşe İktisadi İşletmesi'ne  kiralanan  ve kamu yararının gözetilmesinin öncelikli olduğu Gökova A Tipi Mesire Yeri'nde  (Orman Kampı) adı geçen işletme tarafından  Kıyı Kanunu'na,  Orman Kampı'nın İşletim Planı'na ve kamu yararına aykırı faaliyetler yürütülmektedir. Bu faaliyetler:

1. Orman Kampının kıyı alanında restoran, kafe, çay bahçesi gibi tesisler inşa edilerek üçüncü kişilere  kiralanması yolu ile kıyı alanlarından halkın ücretsiz yararlanması engellenmiştir.  Bu uygulama kamu yararına açıkça aykırı olduğu gibi Kıyı Kanunu'na ve Gökova A Tipi Mesire Yeri'nin İşletim Planına da aykırıdır.

2. Orman Kampında tesis edilen ve üçüncü kişilere kiralanan çok sayıda stant ile yurttaşların kamp alanından rahatça dolaşmaları kısıtlanmıştır. Yurttaşların gezi alanlarının ticari alana dönüştürülerek rahat kullanımının engellenmesi kamu yararına ve Orman Kampının İşletim Planına aykırıdır.

3. Orman Kampında halkın piknik yaptığı alanlarda piknik masalarının kaldırılarak halkın piknik alanlarının daraltılması kamu yararına  ve işletim planına aykırıdır.

4. Orman Kampında işletmecinin halkın kıyı alanından ücretsiz ve serbestçe yararlanma hakkını engelleyecek şekilde çitler inşa etmesi, yaz sezonunda çok sayıda şezlong yerleştirerek halkın kıyıya erişimini engellemesi kamu yararına,  Kıyı Kanununa ve Orman Kampı İşletim Planına aykırıdır. Adı geçen işletmenin bu uygulamasını protesto eden yurttaşların işletmenin suç duyurusu üzerine yargılandığı ve beraatle sonuçlanan davada yargı yurttaşları haklı bularak barışçıl protesto eyleminin Anayasal hak olduğu ve   kiralama sözleşmesi yapmış olmanın işletmeye yasalara aykırı faaliyet gösterme hakkı vermeyeceği kararını vermiştir.

5. Orman Kampında çadır ve karavan konaklama alanında çok sayıda ağaç kesilerek doğal yapı üzerinde beton parke taşları döşenmesi,  karavanlar ve çadırlar için park alanı oluşturulması,  bu suretle halkın kullanım alanlarının daraltılarak ticari alana dönüştürülmesi kamu yararına ve Orman Kampının İşletim Planına aykırıdır.  

6. Orman Kampında bulunan basketbol sahasının tahrip edilerek karavan ve çadır konaklama alanına dönüştürülmesi kamu yararına ve Orman Kampının İşletim Planına aykırıdır.

7. Orman Kampında Muğla Vakfı tarafından işletilen kafenin bahçesine imar kanununa, kıyı kanununa ve Orman Kampının işletim planına aykırı olarak sürekli konaklama amaçlı bir karavan yerleştirilmiştir.  Karavanın yerleştirildiği alanın etrafına yaklaşık üç metre yüksekliğinde yeşil plastik bir paravan çekilerek deniz manzarası kapatılmıştır.  Kamuya ait, herkesin kullanım hakkı olan bir alanın bu şekilde özelleştirilmesi, halkın orman kampından yararlanma hakkının kısıtlanması kabul edilemez. 

Bizler, Akyakalılar olarak kamuya ait olan Orman Kampında daha fazla kar elde etmek için yürütülen tüm bu yasaya aykırı faaliyetlerden şikayetçiyiz. İşletmecinin yasalara, kamu yararına ve Orman Kampının İşletim Planına uygun faaliyet yürütmesinden sorumlu kurum olarak Muğla Orman İşletme Müdürlüğü'nü yasaya aykırı tesislerin kaldırılması için gereğini yapmaya, bu uygulamalara neden olan işletme için idari ve yasal girişimde bulunmaya davet ediyoruz. Yasaya aykırı faaliyetlerin devamı durumunda bir Akyakalı olarak sorumluları hakkında hukuki süreç başlatacağımı arz ederim. Saygılarımla.





















16 Şubat 2025 Pazar

Akyaka Orman Kampı Halkın Ortak Yaşam Alanıdır, Sermayeye Peşkeş Çekilemez!

 

Gökova Ekoloji Meclisi'nin Basın Açıklaması

A Tipi Mesire Alanı olan Akyaka Orman Kampı kiralanarak özelleştirildiğinden beri geçen on yıllık süre içerisinde sürekli olarak daha fazla rant uğruna doğal yapısı tahrip edilmekte, halkın kullanım alanları kısıtlanmaktadır.

Geçen yıl sözleşmesi bitmiş olmasına rağmen Orman Kampının işletmesi, kimsenin duymadığı bir süreçte yeniden ihale edilerek, gizli kapaklı yeniden 20 yıllığına Muğla Vakfına verilmiştir. Kamuya ait bir alanın kamudan gizlenerek bu şekilde kiralanmasını protesto ediyoruz. 

Kamu yararının gözetilmesi öncelikli olması gerekirken yürütülen faaliyetler sonucunda  yurttaşların Orman Kampında yararlanacağı alanlar giderek halka kapatılarak ticari alana dönüştürülmektedir. Orman Kampının  kıyı alanları çitlerle kapatılmış, kafeler, çay bahçeleri, restoranlar tesis edilerek üçüncü kişilere kiraya verilmiştir. Kıyılara halkın erişimi çitlerle engellenerek şezlonglarla kaplanmış ve kıyıdan ücretsiz yararlanma imkanı oldukça kısıtlanmıştır. 

Geçen yıl bu uygulamaları protesto etmek üzere Akyakalılar olarak yaptığımız barışçıl eylemde işletmecinin güya çalışma hürriyetini engellediğimiz gerekçesi ile yargılandık. Bu davada eylemlerimizin meşruluğu mahkeme tarafından da onaylanarak beraat ettik. Muğla Vakfının istinafa taşıdığı mahkeme kararı İstinaf Mahkemesi tarafından da onaylanarak kesinlik kazanmıştır. Mahkeme kararında protesto eylemimizin anayasal hak olduğunun ifade edilmesi yanında, Muğla Vakfının yürüttüğü faaliyetlerin Kıyı Kanununa aykırı olduğu da karar metnine eklenmiştir. Mahkeme kararında, işletmecinin elindeki kira sözleşmesinin kendisine yasaya aykırı faaliyet gösterme hakkı vermediğini belirtilmiştir.

Hal böyle iken, Orman Kampında Kıyı Kanununa aykırı faaliyetler aynen devam etmektedir. Üstelik Muğla Orman Müdürlüğü ile yenilenen kira sözleşmesi sonrasında  bu faaliyetler iyice hız kazanmıştır. Çadır ve kamping alanı olarak kullanılan bölgede yürütülen inşaat çalışmaları ile çok sayıda ağaç kesilmiş, doğal yapı tahrip edilerek betonlaştırılmış, yeni karavan alanları tesis edilmiş, ticari alanlar genişletilmiştir. Kesilen onlarca ağaç hızla kamyonlara yüklenerek alandan uzaklaştırılmıştır. Halen devam eden bu çalışmalar sırasında basketbol sahası dahi yok edilerek ticari alana dönüştürülmüştür.

Akyaka Orman Kampı işletmeci şirket tarafından gün geçtikçe doğal güzelliğini yitirirken, kampın kamu yararına ve işletim planına uygun işletilmesinden sorumlu olan Muğla Orman İşletme Müdürlüğü tüm bunlara seyirci kalarak yol vermektedir. 

Bizler, Akyakalılar ve Akyaka'ya yolu düşen, ortak kullanım alanımıza sahip çıkan  tüm yurttaşlar olarak Orman Kampında yürütülen bu kamusal alana el koyma faaliyetlerini protesto ediyoruz. Muğla Orman İşletme Müdürlüğünü, Gökova Orman İşletme Şefliğini  ve Muğla Vakfı'nın sahibi Muğla Valiliğini yurttaşların Orman Kampı'ndan yararlanmasını kısıtlayan, doğaş yaşam alanını tahrip ederek betonlaştıran  bu faaliyetleri derhal durdurmaya, tesis edilmiş tüm yasaya ve işletim planına aykırı yapıları kaldırmaya davet ediyoruz. Gökova Ekoloji Meclisi olarak mücadelemizi idari, hukuki ve meşru tüm yolları kullanarak sonuç alınıncaya kadar sürdüreceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Akyaka Orman Kampı ortak yaşam alanıdır, sermaye değildir!

Gökova Ekoloji Meclisi