13 Şubat 2019 Çarşamba

Elif Hanım Oteli Davasında Örnek Karar !



Gökova Ekolojik Yaşam Derneği’nin inşaatı ve işletmesi sırasında Kadın Azmağı’nın ekosistemini defalarca tahrip etttiği ve çevreyi kirlettiği gerekçesi ile hakkında dava açtığı Elif Hanım Otel’in sahibi Aynur Çakır’a 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Muğla 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugün yapılan son duruşmasına davacı dernek, davalı otel ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü avukatları katıldı.

Karar metninde şu ifadeler yer aldı:
  1. Suçun işlendiği tarihte otel yöneticisi olarak çalışan Tahir Nejat Altın’ın baraatine,
  2. Otel sahibi Aynur Çakır’ın sabit olan çevreyi kasten kirletme suçundan eylemine uyan TCKnun 181/1-2 maddesi uyarınca olayın oluş ve işleniş biçimi, meydana gelen zarar, cezanın sanık üzerinde yeterli uyarıcı etkisi dikkate alınarak takdiren öngörülen cezanın asgari sınırından uzaklaşılmak suretiyle 3 YIL DOKUZ AY HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA,
Olayın oluş ve işleniş biçimi, meydana gelen zarar, cezanın sanık üzerinde yeterli uyarıcı etkisi dikkate alınarak  cezasından takdiri ya da yasal başkaca indirim ya da artırım yapılmasına yer olmadığına,

Davaya Dernek ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü adına katılan avukatların vekalet  ücretlerinin davalıdan tahsil edilerek kendilerine ödenmesine karar verildi.

Kararda davaya İzmir Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yolunun açık olduğu da belirtildi.

Gökova Ekolojik Yaşam Derneği ve Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi üyeleri,  davada çıkan kararın özellikle Kadın Azmağı başta olmak üzere Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinde işlenen benzer çevre suçları bakımından örnek teşkil edeceği için çok önemli olduğunu ifade ettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder