4 Ekim 2022 Salı

Gökova Ekolojik Yaşam Derneği Karacasöğüt’te ÇED sürecine onay verilmemesi için dilekçe verdi

Karacasöğüt Mahallesinde MUÇEV Ltd. Şirketi’nin “Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı Projesi” için başlattığı ÇED sürecinde geçen hafta Halkın Katılımı Toplantısı yapılmak istenmiş ancak bölge sakinleri ve sivil toplum örgütleri toplantının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile yapılmasına izin vermemişti. Daha önce Mahkeme kararı ile Valiliğin verdiği ÇED gerekli olmadığı kararı bozulmuş, bunun üzerine şirket yeniden aynı proje için ÇED başvurusu yapmıştı. Mahkeme kararında “tekne bağlama kapasite artırımı” projesinin aslında bir “yat limanı” projesi olduğu ve ÇED sürecinden muaf tutulamayacağı ifade edilmişti. Toplantıda Bakanlığın  başvuruyu mahkeme kararını hiçe sayarak kabul etmesine  karşı çıkılmıştı. Katılımcılar  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın aynı zamanda MUÇEV’in ortağı olduğu, bu nedenle Bakanlık temsilcilerinin toplantıyı tarafsız yönetmesinin de mümkün olmadığını söyleyerek tepki göstermişlerdi. Yaptırılmayan toplantı sonrasında katılımcıların birlikte imzaladıkları bir dilekçe ile toplantının neden yapılamayacağının hukuki gerekçelerini yazılı olarak Bakanlık temsilcilerine teslim edilmişti.

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin korunması için mücadele eden yerel örgütlerden birisi olan Gökova Ekolojik Yaşam Derneği de projenin neden kabul edilmemesi gerektiği hakkında ekolojik gerekçeleri içeren bir dilekçe hazırlayarak hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına hem de Muğla İl Müdürlüğüne gönderdi.

Karacasöğüt Bern Sözleşmesi ile koruma altında olan türlerin yaşam alanıdır:

Dilekçede ÇED Başvuru dosyasında  “Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (BERN Sözleşmesi) uyarınca koruma altına alınmış alanlardan “Önemli Deniz Kaplumbağası Üreme Alanları”nda belirtilen I. ve II. Koruma Bölgeleri , “Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları” bulunmamaktadır” denildiğine yer verilerek;

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü tarafından 2006 yılında söz konusu alanda yapılan bilimsel çalışma sonucunda hazırlanarak ÖÇKK tarafından yayınlanan  Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin Biyolojik Çeşitliliğinin Tespiti Final Raporu’nda projenin gerçekleştirilmek istendiği alanın BERN Sözleşmesi ile koruma altına alınmış başka türlerin yaşam alanı olduğu belirtildiği, başvuru dosyasında verilen bilgileri eksik ve yanıltıcı olduğu ifade ediliyor.                                                                                                     

Dilekçede MUÇEV’in ÇED başvuru dosyasında bölgeden koruma altında türlerin yaşamadığı iddiasına aykırı olarak bilimsel çalışmalarda Karacasöğüt’ün Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınmış birçok türün yaşam alanı olduğunun belirlendiği ifade ediliyor. Bizzat Bakanlığın envanterinde olan İstanbul Üniversites’nin  raporuna göre bölgede yaşayan ve Bern Sözleşmesi ile koruma altında olan türler şunlar: Cystoseira amentacea, Lithophyllum byssoides, Lithophyllum byssoides, Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa, Aplysina aerophoba, Scyllarides latus, Charonia variegata.

 İskele kapasitesinin arttırılması  ekosistemi tahrip eder 

Dilekçede adı geçen bilimsel raporda “Sonuç olarak, iki yıl süren biyoçeşitlilik çalışmaları, bölgede tespit edilen bazı aksaklıklara ve noktasal sorunlara rağmen, Gökova ÖÇKB’nin 34 koruma altındaki tür için üreme ve beslenme alanı olması, tür çeşitliliğin yakın bölgelere göre oldukça çeşitli olması ve pek çok balık türünün yumurtlama ve gelişme sahası olması bölgenin önemini artırmaktadır. Proje bulguları, bölgenin gelecek nesillere aktarılabilecek bir miras olduğu ve bu zenginliklerin tüm ülkenin ve hatta tüm dünyanın ortak malı olarak değerlendirilerek korunması gerektiğini göstermektedir” değerlendirmesine yer veriliyor ve Karacasöğüt’te söz konusu projenin yapılmasına yine aynı raporda yer alan şu uyarı ile  karşı çıkılıyor:

“Karacasöğüt’te marina ve liman kullanımı mevcut limitlerin üstüne çıktığında kıyı şeridinin ve özellikle sulak alanda çok yakın bir gelecekte önemli problemler yaratacaktır”

ÇED sürecine onay verilemez, ekosistem korunmalı

Dilekçenin son bölümünde Derneğin talepleri şu şekilde yer alıyor:  Gökova Ekolojik Yaşam Derneği olarak ÇED süreci devam etmekte olan söz konusu projeye bilimsel ve hukusal gerçeklikleri dikkate alarak onay verilmemesi,  alanın ekosisteminin korunması için bilimsel raporlarda yapılan uyarılar dikkate alınarak gerekli çalışmaların yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.” 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder