6 Ocak 2022 Perşembe

Akyaka İmar Planı Revizyonu Davasında İkinci Perde

Çevre ve Şehircilik (ve İklim Değişikliği) Bakanlığı’nın 8 Ekim 2021’de askıya çıkardığı Akyaka 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planı revizyonuna karşı Gökova Ekolojik Yaşam Derneği ve Akyakalı bir yurttaş birlikte iptal davası açtılar. 2020 yılında askıya çıkarılan ve Akyakalılar tarafından iptal davası açılan ilk revizyon planı ile ilgili hazırlanan Bilirkişi Raporunu dikkate alarak Muğla 3. İdare Mahkemesi Yürütmeyi Durdurma kararı vermiş, Bakanlık davanın nihai kararını beklemeden 8 Ekim 2021 tarihinde yeni bir revizyon planı askıya çıkarmıştı.

Dava henüz sonuçlanmadan askıya çıkarılan bu yeni plan revizyonu da Akyakalılar tarafından yoğun tepki ile karşılaşmış ve binden fazla itiraz dilekçesi verilmişti. İkinci revizyon planına itiraz sürecinin bitmesinden hemen sonra 25 Kasım 2021 tarihinde Mahkemeden ilk plan revizyonu için iptal kararı çıkmıştı.

Akyakalılar ikinci kez askıya çıkarılan plan revizyonuna verdikleri itiraz dilekçelerinde;  önceki revizyon planı ile büyük oranda aynı olduğu, ilk revizyon planı ile ilgili olarak Mahkemeye sunulan Bilirkişi Raporunda belirlenen hukuksuzlukların nerdeyse hiç dikkate alınmadığı, bunun da önceki gibi koruma amaçlı değil rant amaçlı olduğunu belirtmişlerdi.

İkinci kez açılan iptal davasında ilk davanın iptal kararının gerekçelerinde yer alan hukuksuzluklar bir kez daha yer alıyor. Yeni açılan davada ilave olarak  plan hazırlanırken dikkate alındığı belirtilen Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı’nın aslında hiç dikkate alınmadığına da yer ayrıldı. İlk revizyon planına açılan davada Yönetim Planının dikkate alınmadığı, hazırlanan planın Yönetim Planı ile çeliştiği dava konusu edilmişti. Yeni askıya çıkarılan plan revizyonunda ise, bu kez Gökova ÖÇKB Yönetim Planının hükümlerine uyulacağı belirtilmekte birlikte Yönetim Planının neredeyse hiç dikkate alınmadığı gerekçesi ile MUÇEP Gökova Meclisi tarafından eleştirilmişti.

Bu kez Muğla 1. İdare Mahkemesinde görülecek olan davayı, önceki davayı olduğu gibi yalnızca Akyakalılar değil tüm Türkiye yurttaşları yakından izleyecek.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder