6 Kasım 2021 Cumartesi

Akyaka Plan Revizyonu Geri Çekilsin ! - Cop26 Gökova



Cop26 Muğla Koalisyonu’nun Glasgow’da yapılmakta olan İklim Zirvesine paralel düzenlediği Küresel Eylem Günü  etkinlikleri çerçevesinde MUÇEP Gökova Meclisi Akyaka Plajında bir basın açıklaması ve forum düzenledi. Etkinliğin odağında daha önce açılan davada yürütmesi durdurulan ancak ikinci kez askıya çıkarılan Akyaka İmar Planı Revizyonu ve iklimi değiştiren politikalar vardı.

Çok sayıda Akyakalının katıldığı etkinlikte basın açıklaması Gökova Meclisi eş sözcüsü Candan Süsoy tarafından okundu. Etkinlik sırasında “Plan Revizyonunu Geri Çekin, Başka Akyaka Yok”, “İklimi Değil Sistemi Değiştirin, İklim Bakanlığına İletiverin. Lütfen”, “Önce Gökova ÖÇKB Yönetim Planı..”, “Azmak Su Samurlarının Evidir. Bozmayın.”, “Akyakalılar İskele Kılıflı Yat Limanına Kanmıyor” yazılı pankartlar ve Akyaka Vizyonu - Cittaslow afişi yer aldı.

Basın açıklamasının okunmasından sonra plajda yapılan forumda imar planı revizyonunun Akyaka’ya ve Gökova’nın ekosistemine vereceği zararlar üzerinde duruldu, plan revizyonuna itiraz etmek üzere çok sayıda ıslak imzalı dilekçe toplandı.

Etkinliğe katılanlar forumdan sonra tüm ilçelerden eylemcilerinin buluşma noktası olan Yeniköy termik santralına doğru hareket ettiler. 

Basın Açıklamasının metnin aşağıda bulabilirsiniz.






Akyaka İmar Planı ve COP26

İklimi değil sistemi değiştirin!

Dünya liderleri bugün iklim zirvesinde bir aradalar, iklim değişikliğine çare arıyormuş gibi yapıyorlar. Ortak düşünce odur ki, Dünyanın artık bu aldatmacaya ve oyalamaya sabrı ve dayanacak gücü kalmadı.

Dünyanın geleceğinden gerçekten kaygı duyan insanlar da iklim zirvesi yapılırken dünyanın birçok yerinde bir araya gelerek koalisyonlar oluşturdular ve etkinlikler düzenliyor.  COP26 Türkiye Koalisyonunun  bileşenlerinden olan MUÇEP de Muğla genelinde yerel meclisleri aracılığı ile etkinliklere katılıyor. MUÇEP Gökova Meclisi olarak bizler de bu vesile ile yerel ekolojik sorunlarımızı dile getirmek ve küresel iklim krizi ile bağını kurarak kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz. İstiyoruz ki, Dünyamızı yok oluşun sınırına getiren ekolojik felaketlerin karar vericilerin ısrarla sürdürdükleri enerji, orman, maden ve kent politikalarının sonucu olduğu artık anlaşılsın ve çıkış yolunu birlikte bulalım.

Bugün Akyaka için birbiri ardına gündeme getirilen imar planı revizyonlarını odağımıza aldık, iklim krizine kent politikaları merceğinden bakacağız. Gökovamızın, Akyakamızın yakasını bırakmayan rant planlarından söz edeceğiz.

Kamuoyunun bildiği gibi geçen yıl ÇŞB tarafından  hazırlanarak askıya çıkarılan İmar Planı Revizyonu, Akyakalıların yoğun itirazı sonucunda dava edilerek yürütmesi durdurulmuştu. Ancak Mahkemeden iptal kararı beklenirken yeni bir revizyon planı hazırlanarak 8 Ekim’de yeniden askıya çıkarıldı. Geçen yıl olduğu gibi MUÇEP Gökova Meclisi olarak yeni planı da çalışma grupları oluşturarak dikkatle inceledik. Gördük ki, yeni revizyon planı, yürütmesi durdurulan plan revizyonunun dava dosyasına sunulan bilirkişi raporunda yer alan aykırılıkları büyük oranda dikkate almadan hazırlanmıştır. Dolayısı ile önceki plana itiraz gerekçelerimizin tamamı yeni plan için de geçerlidir. İtiraz gerekçelerimizi hazırladığımız itiraz dilekçesinde ayrıntılı olarak dile getirdik. Planın ayrıntıların basın açıklamamızdan sonra yapacağımız forumda ele alacağız. Bununla birlikte yeni planda olumlu gördüğümüz ancak oldukça yetersiz bulduğumuz tek noktadan bahsetmekte istiyoruz.

Yürütmesi durdurulan revizyon planına dair önemli itiraz noktalarımızdan birisi, 2020 yılında onaylanan Gökova ÖÇKB Yönetim Planının uygulamaya alınmadan hazırlanması, dolayısı ile ona aykırı olması idi. Yeni revizyon planında Yönetim Planının hükümlerine uyulacağı Plan Hükümlerinde ifade ediliyor olmasını olumlu bir gelişme olarak not ettik. Ne var ki, plan revizyonunun ayrıntısını incelediğimizde yapılan taahütü destekleyen içerikte olmadığını, aksine  Yönetim Planı ile çelişen planların aynen tekrarlandığını üzülerek gördük.  

Gökova Meclisi olarak hazırlanış sürecinde katkı sunduğumuz Yönetim Planından nihayet söz edilmesini olumlu girişim olarak  desteklediğimizi, ancak plan hiyerarşisine uygun olarak öncelikle uygulamaya alınmış olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Bakanlığı Yönetim Planının hükümlerine uyulacağı taahhüdünü yerine getirmek konusunda samimiyetini ortaya koymaya davet ediyoruz. Bu anlamda askıdaki plan revizyonunu geri çekerek, önce  Gökova ÖÇKB Yönetim Planının uygulamaya alınmasını, sonra da Akyaka imar plan revizyonunun onunla uyumlu olacak şekilde yerel paydaşların katılımı ile birlikte düzenlenmesini talep ediyoruz.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kent politikaları ekosistemler üzerinde önemli bir baskı oluşturuyor. Sermaye yaşadığı krizi aşmak için gittikçe daha yoğun olarak doğaya ve kamusal alanlara saldırıyor, yeni rant alanları oluşturmak üzere planlar yapıyor. Türkiye’de ihalelerle özel şirketlere hazırlatılan sözde ekolojik temelli bilimsel raporlarla doğal sit alanlarının koruma dereceleri düşürülüyor ve ranta açılıyor. Gökova ÖÇKB de bu girişimden payına düşeni almıştır. Bugün Akyaka İmar Planı revizyonu bağlamında konuştuğumuz ekolojik sorunlar, aslında bilimsellikten uzak bu güdümlü çalışmalara dayandırılarak yapılan  doğal sit statü değişikliklerinin sonucu olarak karşımıza çıkmıştır.

Gökova özelinde üzerinde durduğumuz ekolojik sorunlar birçok farklı boyutu ile Muğla genelinde yaşanmaktadır. İklim katili kömürle çalışan termik santrallere kömür sağlamak için ormanlar, su havzaları,  tarım alanları ve köylülerin yaşam alanları işletmecilere;  ormanlar, sulak alanlar  maden, enerji ve turizm şirketlerine tahsis ediliyor. Güzel Muğlamızın her yanı yangın yerine dönmüştür. Yangın yeri ifadesini iklim değişikliğine bağlı olarak geçtiğimiz yaz yaşadığımız yangın felaketleri ile acı bir gerçeklik olarak idrak etmek zorunda kaldık. Ülkemizin ve dünyanın birçok yerinde farklı şekillerde iklim felaketleri her yıl ivmesi artarak yaşanıyor.

Yaşanan felaketlerden ne yazık ki ders alınmıyor, yaşam alanlarımızı yok eden politikalardan vaz geçilmiyor. Geleceğimizi karartan politikalar ısrarla sürdürülüyor. Bugün iklim zirvesinde liderler uygarlığı yok olmaya  gidişten çevirecek kararları almak yerine dünyayı yeşile boyamaya devam ediyorlar. Duymaları için yaşamı savunanlar olarak haykırıyoruz; iklimi değil sistemi değiştirin!

MUÇEP Gökova Meclisi olarak Muğla’nın, ülkemizin ve dünyanın her yerinde yaşamı savunanları dünyanın geleceğine birlikte sahip çıkmaya, sınır tanımayan bir işbirliğine çağırıyoruz.

Başka Gökova yok, Başka Muğla yok, Başka Dünya yok.

06.11.2021

MUÇEP Gökova Meclisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder