20 Eylül 2021 Pazartesi

MUÇEP Gökova Meclisi örgütlenmesini yeniledi


Dört yıldır Gökova Bölgesinin ekolojik değerlerinin korunması için çalışan MUÇEP Gökova Meclisi yeniden örgütlenme sürecini tamamladı. 12 ve 19 Eylül 2021 tarihlerinde yapılan toplantılar  sonunda Meclis örgütlenmesinin  amaç, hedef, ve ilkeleri yeniden ele alındı, işleyişi yürütecek organlar oluşturuldu.

Meclisin yeniden örgütlenme sürecinde güncellediği “Amaç ve Mücadele Hedefleri” başlıklı metinde, Muğla Bölgesinde yaşanan yangın felaketlerinin dünyada yaşanan iklim krizinin sonucu olduğuna vurgu yapılıyor ve  “Giderek daraldığı için iyice değerlenen zamanımızı boşa harcamak istemiyoruz. Gökova bölgesinde yürüteceğimiz etkinliklerimizi Muğla, Türkiye ve yeryüzünün her yerinde benzer mücadeleler veren dinamiklerle ortaklaştırarak, daralan zamanımızı, ekolojik krizin ana kaynağını ortadan kaldırmak ve doğayla barış içinde ekolojik bir uygarlığın temellerini atmak, kurmak için kullanmak istiyoruz. Böyle bir uygarlığın yükseleceği teknik temelin çoktandır hazır olduğunu biliyoruz. İnsanlığın elbirliği ile bu zorunlu görevin üstesinden kolaylıkla gelebileceğine inanıyoruz “ deniliyor.

Amaç; ekolojik bir uygarlık yaratmak

Meclis amacını “ekolojik yaşam kültürünün ve doğal hayatın korunduğu, ihtiyaçların ekolojik yaşam tarzına uygun olarak karşılandığı, doğrudan demokrasi ilkelerinin hayata geçirildiği, yeşilin ve mavinin hâkim olduğu bir Gökova Körfezi hedefinin, geçmişte hiç olmadığı kadar ekolojik bir uygarlık yaratma stratejik hedefiyle iç içe geçmiş olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz.” şeklinde ifade ediyor ve şöyle devam ediyor:

Tüm mücadele hedeflerimizi, politikalarımızı, önceliklerimizi, etkinlik, söylem ve eylemlerimizi bireyler olarak hepimizin yaşam biçimlerimizi de değiştirmeyi öngören ekolojik bir uygarlık yaratma amacımız belirliyor. Bu amaç doğrultusunda yaptırmaktan çok yapmakla ilgileniyor, edilgen değil, etken olmak istiyoruz. Her türlü sorumluluğu yüklenmeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz”

Hedefler

Ekolojik krizin aşılması için yerel ölçekte verilen mücadelelerin küresel iklim krizine karşı yürütülen mücadelelerle bütünleştirilmesinin gerekliliği vurgulanıyor ve “MUÇEP Gökova Meclisi yerel ölçekte belirlediği mücadele hedeflerini küresel Tüm mücadele hedeflerimizi, politikalarımızı, önceliklerimizi, etkinlik, söylem ve eylemlerimizi bireyler olarak hepimizin yaşam biçimlerimizi de değiştirmeyi öngören ekolojik bir uygarlık yaratma amacımız belirliyor. Bu amaç doğrultusunda yaptırmaktan çok yapmakla ilgileniyor, edilgen değil, etken olmak istiyoruz. Her türlü sorumluluğu yüklenmeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz” deniliyor.  

İklim krizi ve yerel boyutu ile mücadelenin hedefleri şu şekilde sıralanıyor:

İklim Krizine Karşı,

  • Başta termik santraller olmak üzere fosil yakıtlarla çalışan tüm santrallerin oluşturulacak adil geçiş programları ile çalışanlarının özlük haklarının korunarak faaliyetlerinin sonlandırılması için yerel, ulusal ve küresel ölçekte yürütülen çalışmalara katılmak.
  • Doğal yaşam için büyük risk unsuru olan nükleer santrallerin tüm dünyada kapatılması, yurtta ve dünyada kurulması planlanmış tüm nükleer enerji santrallerinin de iptal edilmesi çalışmalarına destek vermek.
  • Sera gazı salımına yol açan fosil enerji türleri yerine, ekolojik sınırları gözetecek biçimde kurulmaları, işletilmeleri ve santrallerin kurulacağı bölge halkının onay vermesi koşuluyla, yenilenebilir enerji üretim türlerini desteklemek.
  • İklim krizi nedeni ile azalan yeraltı ve yerüstü sularının daha tasarruflu kullanımı için başta en çok su tüketen ve doğayı kirleten endüstriyel  tarım ve hayvancılık faaliyetleri olmak üzere, endüstriyel ve evsel kullanımda tasarruf sağlayan teknik ve kültürel değişim çalışmalarına destek vermek.
  • Yangınlarla ormansızlaşan veya zamanla orman vasfını “kaybeden” arazilere yeniden orman vasfı kazandırılmasının sağlanması için çalışmak, imara konu edilmesini önlemek.
  • Bölgemizde iklim değişiminin ani ve beklenmedik afetler şeklinde ortaya çıkması olası sonuçlarına karşı, ilgili devlet kurumlarının gereğini yerine getir(e)mediği koşullarda, afete müdahil olarak etkin dayanışmayı organize edecek, bu faaliyete yerel halktan gönüllülerin örgütlü katılımını sağlayacak bir afet gönüllüleri yapılanmasının kurulmasına, süreklilik kazanmasına önayak olmak. 

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) İçin,

  • Akyaka, Gökova, Akçapınar, Gökçe mahallelerini kapsayan Ula’dan ayrı bir yerel yönetim biriminin oluşturulmasını, Gökova çanağında yer alan köylerimizin tüzel kişiliklerini yeniden kazanmalarını sağlamak.
  • Gökova ÖÇKB’de doğrudan demokrasi bilincinin yayılmasına, yerel yönetimlerin karar alma süreçlerine halkın ve sivil toplum örgütlerinin katılım mekanizmalarının oluşturulmasına öncülük etmek.
  • Gökova Bölgesinde orman, deniz, azmaklar, kıyılar, sulak alanlar, zeytinlikler, ovalar gibi tüm canlıların ortak yaşam alanlarının bozulmasına yol açan uygulamaları önlemek; bozulan alanların iyileştirilmesini sağlamak için çalışmak. Doğal SİT alanlarının koruma derecelerinin yükseltilmesi ve genişletilmesi için mücadele etmek. MUÇEP’in bu çerçevede Muğla genelinde yürüttüğü çalışmalara katılmak.
  • Kıyı alanlarının doğrudan-dolaylı özelleştirilme girişimlerini engellemek. Bu bağlamda MUÇEP’in yürüttüğü ortak çalışmalara destek vermek.
  • Gökova ÖÇKB’nin sınırlarının tüm su havzasını koruyacak şekilde genişletilmesini ve etkin bir su ve havza yönetimi oluşmasını sağlamak için çalışmak.
  • Gökova Bölgesinde doğanın biyokapasitesini zorlayan tekniklerle yapılan, bu nedenle geri dönülmez ekolojik tahribatlara yol açan madencilik, mermercilik, taşocağı işletmeciliğine, yetişmiş ormanlar yok edilerek yapılan endüstriyel plantasyon uygulamalarına karşı çıkmak.
  • Gökova ÖÇKB içinde yer alan doğal sit alanlarının korunması çerçevesinde Gökova sulak alanının “Kesin Korunacak Hassas Koruma Alanı” statüsüne kavuşturulması; gerçekleştirilen tarım, turizm ve spor aktiviteleri nedeni ile ekosisteme verilen zararların ortadan kaldırılması, kaçak yapılaşmanın ve faaliyetlerin önüne geçilmesi için çalışmak.
  • Gökova Bölgesinde tarihi-kültürel varlıkların korunması bilincinin yerleştirilmesi için çaba göstermek, mevcut çabaları desteklemek.
  • Akyaka’da başlayan Yavaş Kent pratiğini, ekolojik bir uygarlığın Gökova bölgesinin kurucu kültürü olacak biçimde hayata geçirmek için çalışmak.
  • Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin ekolojik değerlerinin korunabilmesi için bir yönetim planının hazırlanması ve uygulamaya alınması için çalışmak. Yönetim planının uygulanmasında diğer ilgili kurumlarla birlikte paydaş olarak yer alarak izleyici ve denetleyici rol üstlenmek.
  • Bölgemizde enerji, gıda, turizm ve diğer hizmet alanlarında yukarıdaki amaçlarımıza uygun bir üretim ve tüketim rejimi oluşturabilmek amacıyla, var olan ve ortaya çıkabilecek dayanışma ekonomisi faaliyetlerini güçlendirmek.
  • Bütün bu amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerektiğinde ulusal ve uluslararası hukuki yollara başvurmak, kamuoyunda demokratik baskı oluşturulmasına yönelik etkinlikler düzenlenmek.    

İşleyiş İlkeleri:    

  • MUÇEP-Gökova Meclisinin tüzel kişiliği yoktur. MUÇEP altında onun amaç ve işleyiş ilkeleriyle uyumlu olarak belirlediği "Amaç ve Mücadele Hedefleri”ne göre çalışmalarını yürütür.
  • MUÇEP Gökova Meclisi, MUÇEP örgütlenmesinin bir bileşenidir; işleyişinde MUÇEP’in ortak örgütlenmesini ve etkinliklerini destekler.
  • Siyasi partilerden, devlet kurumları ve yerel yönetimlerden bağımsızdır.
  • Kâr amacı gütmez, ticaret yapmaz.
  • MUÇEP Gökova Meclisi, tüm canlıların yaşam ve barınma hakkına saygı duyar.
  • İnanç, dil, etnik köken, türcülük ve cinsiyetçilik temelli ayrımcılık yapmaz.
  • Faaliyetinde doğrudan demokrasiyi esas alır. Faaliyetlerini tüm üyelerinin en verimli şekilde katkılarını yapabilecekleri biçimde ve açık olarak örgütler.
  • Eylem ve etkinliklerinde meşruiyetini mücadelenin haklılığından alır.
  • Bütçesi yoktur, gerektiğinde ilgili kaynak üyelerin gönüllülük temelinde yapacağı katkılarla sağlanır.
  • Kararlar genel meclis toplantılarında olabildiğince geniş katılımla alınır. Kararlar alınırken ikna ve yol verme yöntemleri kullanılarak tam mutabakat hedeflenir. 

 

MUÇEP Gökova Meclisi’nin organları belirlendi:

MUÇEP yeni yapılanmasında Gökova Meclisi önceden olduğu gibi stratejik kararların alındığı en yetkili organ.  işlerin yürütüldüğü organlar ise Eş sözcülük, Yürütme Kurulu, Çalışma Grupları. İşlerin eşgüdümünü sağlamak üzere Eş sözcüler, YK ve Çalışma Gruplarının tüm üyelerinin içinde yer aldığı bir Koordinasyon Kurulunu oluşturuldu.

19 Eylül 2021’de yapılan toplantıda MUÇEP Gökova Meclisi’nin eş sözcülüğüne Candan Süsoy ve Efe Kurdaş seçildiler. Eş sözcüler bir yıl süre ile görev yapacaklar ve Gökova Meclisini kamuoyuna ve basına karşı temsil edecekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder