27 Eylül 2013 Cuma

Akyakalılar zeytinlik mücadelesinde pedallara bastı !


27 Eylül 2013’de Akyaka’da imara açılan ve özelleştirilmek istenen kamuya ait zeytinlik alanda Akyaka Dayanışması Bileşenleri bir basın toplantısı düzenlediler.


Toplantıya basın mensuplarının yanında Akyaka, Gökova, Muğla ve Marmaris’ten de katılım oldu. Basın açıklamasının iki önemli konusu vardı;

Akyaka Dayanışması söz konusu hazine arazisinin hukuka aykırı olarak zeytinlik olmasına rağmen Akyaka İmar Planı ile imara açılması ve tapu kaydının arsaya dönüştürülmesinde işlenen hukuksuzlukları yargıya taşıyor.

İkinci konu; mücadele sürecinde Akyaka Dayanışması "Akyaka'nın Betonlaşmasına İzin Vermeyin!" başlığı ile yürüttüğü imza kampanyasında topladığı imzaları Ankara'daki muhatapları Çevre ve Şehircilik  ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarına bisikletle giderek teslim edecekler. 6 Ekim’de Ankara’da olmayı planlayan üç kişilik ekip çok sayıda bisikletlinin eşliğinde Akyaka’dan uğurlandılar. Yolculuk Muğla, Denizli, Başmakçı, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Sivrihisar ve Temelli konaklamalarının ardından 7 Ekim'de Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önünde son bulacak. Yol boyunca uğranacak şehirlerde yerel sivil toplum örgütleri ile buluşarak mücadelelerini anlatacaklar, imza kampanyalarına destek toplamaya devam edecekler. Güzergah üzerinde birçok bisikletli grup şimdiden Akyakalı bisikletçilere destek vermek üzere sosyal medya üzerinden etkinlikler programladılar. Bisikletlilere iki Dayanışma üyesi de yolculuk boyunca araçla refakat edecek.

Üç bisikletli zeytin, söz ve su simgeleri ile üç ayrı renkte hazırlanan birer flama ile Akyakalıların üç temel talebini taşıyacaklar. Simgelerin açılımı şöyle:


Zeytin : 
Akyaka’da 3841 no.lu parselin özelleştirilmesinden vazgeçilmelidir. İmar değişikliğine gidilerek konut alanı olmaktan çıkarılmalı, üzerindeki zeytin ağaçlarına zarar vermeden hem Akyakalıların hem de Beldenin ziyaretçilerinin ortak yararlanabileceği biçimde, halkın katılımıyla yeniden değerlendirilmeli, kamusal alan niteliği korunmalıdır!


Söz:
Akyaka’da yaşanan bu örnek, yaşanmış nice benzerleri gibi İmar Yasasının anti-demokratik dayatmacı niteliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. İmar Yasası halkın daha en başından planlama süreçlerine katılmasına elverecek biçimde yeniden düzenlenmelidir!



Su:
TBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen Gökova gibi korunan alanların korkulu rüyası Tabiatı ve Biyo Çeşitliliği Koruma(ma) Yasa Tasarısı geri çekilmelidir!




Akyakalıların imza kampanyasına destek vermek için adres:  www.change.org/akyakabetonlasmasin 

Akyaka Dayanışması'nın Basın Açıklaması >>>

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder