Sayfalar

21 Haziran 2013 Cuma

Akyaka'da 7 katlı binalar !

İki gün önceki bir gazete haberi bir kez daha Akyakalıların sinir uçlarına dokundu. Habere göre, Akyaka’da 19.300m2'lik bir hazine arazisi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) tasarrufuna geçmiş ve bu kurum da 1/5000 ölçekli nazım plana dayanarak söz konusu alan için 1/1000 ölçekli uygulama imar planını hazırlamış. Plan hazırlanmakla kalmamış, resmi gazetede onaylanarak kesinleşmiş bile! Plan tasarısı aslında Ocak 2013’te hazırlanmış, belediyeye kamuoyu ile paylaşılmak üzere gönderilmiş ve bir aylık yasal itiraz süresi sessiz sedasız geçmiş. Akyakalılar durumu ancak 5 ay geçtikten sonra bir gazete haberi ile öğrendiler. Gazetelerin haberinin kaynağı Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca.

Planın ne getirip ne götürdüğünü öncelikle uzmanların görüşlerini de alarak değerlendirmek, Akyaka imar planlarının dışında uygulamalara imkan veren olumsuzluklar varsa da bu duruma engel olmak için elimizden geleni yapmamız gerekir.

Ancak öncelikle Akyaka Belediye Yönetiminin Akyakalılara bazı soruların cevabını vermesi gerekiyor:


1) Yasa gereği Akyaka Belediyesi  imar plan değişiklik taslağı  kendisine gönderildiğinde hemen yöre halkına duyurması gerekirken neden bunu yapmamıştır? Bir aylık yasal itiraz süresi içinde Akyakalıların itiraz haklarını kullanmalarına neden engel olmuştur?

2) ÖİB’nin imar plan çalışması öncesinde Akyaka Belediyesi aslında iki parça olan söz konusu 3841 no.lu parselde tevhit yolu ile birleştirmeye gitmiş midir? 10.000m2’den büyük olan arazilerin yasa gereği ÖİB tasarrufuna geçtiği doğru mudur?  Doğru ise Akyaka Belediyesi hangi gerekçe ile böyle bir uygulama yapmıştır ? Bu konuda alınmış bir meclis kararı var mıdır, varsa kararı herhangi bir ortamda Akyakalılarla paylaşmış mıdır?

Evet, öncelikle yukarıdaki soruların cevabının verilmesi süreci daha iyi anlamak açısından önemli. Ancak her durumda şunu söyleyebiliriz; AKYAKALILAR SÜREÇ HAKKINDA ZAMANINDA BİLGİLENDİRİLMEDİKLERİ İÇİN MAĞDUR OLMUŞTUR VE BUNUN SORUMLUSU AKYAKA BELEDİYE YÖNETİMİDİR !

Planın ayrıntısına gelince; uzman arkadaşlarımız söz konusu imar planında Akyaka Çevre Plan Hükümlerinin temel alınması gerektiğinin belirtilmediği, bu nedenle 2,5 kat üzerindeki yükseklikte konutların yapılmasının söz konusu olabileceği bilgisini verdiler.  Akyaka Belediye Başkanı’nın da aynı noktaya işaret ettiğinin altını çizelim ve kendisine tekrar soralım: iki yıldır Akyaka’da 5 katlı binaların yapılmasına, böylece özgün mimari dokunun fiilen değişmesine ve yoğun yapılaşmaya izin veren  bizzat kendisi değil midir?   Ahmet Çalca'nın Yavaşkent anlayışı bu mudur ?




Elbette Akyakalılar olarak bu mağduriyetimize dayanarak İdare Mahkemesine dava açmalı ve sürecin başa alınmasını, imar planını inceleyerek kendi itirazlarımızı bildirme hakkımızı kullanmayı talep etmeliyiz.  Akyaka Yerel Yönetim Platformu da bu konu da üzerine düşeni yerine getirmelidir. Akyaka'da imar ve doğa katliamlarının baş sorumlusu olan Belediye Başkanı Ahmet Çalca'nın seçim öncesi ucuz kahramanlık gösterilerine ise karnımız tok.

Serdar Denktaş






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder