Sayfalar

9 Eylül 2012 Pazar

Akyakalıların Son Kararı: Çöpkent değil Yavaşkent !.

8 Eylül 2012’de Akyaka’da Akyaka Yerel Yönetim Platformu’nun düzenlediği ve yaklaşık 250 kişinin katıldığı yürüyüşle, Akyaka Belediyesi’nin orman içine çöp ve moloz dökerek neden olduğu çevre tahribatı protesto edildi. Akyaka girişinde orman alanındaki tahribatın olduğu alana giden yolun başında, platform üyesi Alpaslan Aydın’ın konuşması ile başlayan yürüyüş, sloganlar ve pankartlar eşliğinde Atatürk ve Cumhuriyet Caddesi üzerinden devam ederek Akyaka Belediyesi önünde okunan basın açıklaması ile son buldu. Yürüyüşe katılanlar sloganlar ve pankartlarla Belediyenin Yavaş Kent kriterlerini yerine getirmek yerine, ormanlık ve sulak alanlara verdiği bilinçli tahribatı protesto ettiler. Sembolik olarak tahribat alanından toplanarak taşınan çöpler, üzerine “Ormana Attığı Çöpleri Belediye’ye İade Ediyoruz !” pankartı dikilerek belediyenin önüne bırakıldı. 



 

Basında "Akyaka Çöpyaka Olmasın" Yürüyüşü:

Başkan kendini protesto etti  (Yeni Asır, 8 Eylül 2012, Bekir Tosun)

Türkiye'nin 5 sakin şehrinden (Cittaslow) biri olan Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde ormanlık alana bırakılan çöpler çevrecileri isyan ettirdi. Akyaka Yerel Yönetim Platformu üyesi 120 çevreci, eylem yapıp çöpleri bırakan Akyaka Belediyesi'ni protesto etti. Akyaka Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Çalca'nın da 2 kilometrelik yürüyüşe katılıp "Akyaka çöpyaka olmayacak" sloganları atan eylemcilere alkışlarla destek vermesi şaşırttı.
Çöpleri belediyenin attığını kaydeden Akyaka Yerel Yönetim Platformu Sözcüsü Alpaslan Aydın, "Belediye, Akyaka kale arkasına yol yapma gerekçesi ile orman içinde bir vadiyi çöp ve molozla dolduruyor. Bireysel uyarı ve dilekçelere aldırış etmeden gelecekte olası bir yangını tetikleyeceğini bile bile çöplerin, molozların üzerini toprakla örtüyor. Akyaka'nın yanı başında, orman içinde yürütülen bu katliam, geri dönülmez bir noktaya ulaşmadan acil müdahale lazım. Buradan yerel yönetime son kez uyarıyoruz" diye konuştu.
Başkan Çalca ise, imar planında gözüken ancak bir türlü yapılmayan bu yolu açmaya kararlı olduklarını vurguladı. Akyaka'yı yaz aylarında günübirlik denize girmek için 20 bin kişinin ziyaret ettiğini ve bu yola çok ihtiyaç duyulduğunu aktaran Çalca, "Belediye Başkanı olarak her ne kadar çöplerin o alana atılmasına vesile olan birisi olsam da bu eyleme destek verdim. Ama önümüzdeki süreçte hafriyat dökülmesi tamamlanarak imar planı çerçevesinde bu yol açılacak" dedi.
http://www.yeniasir.com.tr/UcuncuSayfa/2012/09/09/baskan-kendini-protesto-etti

 

Akyaka’nın ‘çöpyaka’ olmasına izin vermeyeceğiz  (Evrensel, 9 Eylül 2012, Funda Canoğlu)

 
Maviyle yeşilin buluştuğu, Muğla’nın en güzel turizm beldelerinden biri olan Akyaka’nın ismi bugünlerde çöpyaka olarak anılmaya başlandı. Nasıl mı? Akyaka belediyesinin ‘yol açma’ gerekçesi ile beldenin girişindeki ormanlık alana bıraktığı çöpler nedeniyle. Çevre sakinlerinin şikayeti üzerine toplandığı söylenen çöpler ne yazık ki vadi yatağına sürüklenerek üzeri moloz atıkları ile kapatılmış. Bu durumun açığa çıkartılmasını ve ormanın çöpten temizlenmesini isteyen Akyaka sakinleri yaptıkları basın açıklaması ile bölgenin bir an önce temizlenmesini talep etti.
‘Saydam, katılımcı, hesap verilebilir bir yerel yönetimi birlikte oluşturma’ şiarıyla kurulan Akyaka Yerel Yönetim Platformunun çağrısı sonucu Akyaka girişinden belde içerisine yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş başlamadan konu ile ilgili kısa bir bilgi veren platform üyesi Alparslan Aydın, dökülen çöplerin önce üzerinin örtüldüğünü, eylem kararının duyulunca da temizletilmeye başlandığını aktararak ‘İnanıyoruz ki duyarlı Akyaka sakinlerinin çabaları sonucunda eylemimiz verimli bir sonuç alacak ve bu çöpler oradan kaldırılacaktır’ dedi.
Yol boyunca sloganlar ve alkışlarla yürüyerek tüm beldeyi dolaşan platform üyeleri ve çevre gönüllülerine esnaf ve halktan da büyük destek geldi. ‘Katıl değiştir’ pankartı açılan eylemde, renkli görüntüler ortaya çıkarken sık sık “Akyaka çöpyaka olmayacak” şeklinde slogan atıldı. Yürüyüşün ardından belediye önünde toplanan katılımcılar ‘Belediyeye, ormana attığı çöpleri iade ediyoruz’ yazan bir çöp sepetini bırakarak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan platform üyesi Rahime Simpson, Akyaka’nın ‘yavaşkent’ olma sürecini Akyaka sakinlerinin katıldığı bir referandumda çoğunluğun evet oyu vererek başlattığını aktardı. Alınan yükümlülükleri yerine getirmeye gelindiğinde ise sıkıntıların başladığını söyleyen Simpson “Kent konseyinin işlevsizleşmesi, belediyeye hükmeden anlayışın halkı değişik yol ve yöntemlerle sindirmiş olması, yerel kooperatif ve derneklerin bu gidişe karşı yeterli bir direnç gösterememesi sonucu, yavaşkent projesi de fiilen rafa kalkmış oldu. Başta Azmak olmak üzere doğal yapı tahrip edilmeye başlandı” dedi. Akyaka gibi küçük bir beldenin kolaylıkla üstesinden gelebileceği çöp ve trafik sorununun herkesin şikâyet etmeye başladığı bir sorun haline geldiğini belirten Simpson, orman içine bırakılan çöplerin molozla doldurulmasının gelecekte olası bir yangını tetikleyebileceğini ifade etti. “Orman içinde yürütülen katliam, geri dönülemez bir noktaya ulaşmadan çoklu imza toplandı ve bu imzalar Orman Bölge Müdürlüğü ile Çevre ve Şehirleşme İl Müdürlüklerine gönderildi. Yaklaşık iki ay süren incelemelerin ardından belediyenin doğaya karşı işlediği suç sabit görüldü” diyen Simpson, atılan çöplerin kaldırılması ve sorumluların hesap vermesi için sivil itaatsizlik dâhil bütün hukuksal yol ve yöntemleri kullanmaya kararlı olduklarını aktardı.
Yapılan dilekçeler sonucunda Muğla Orman İşletme Müdürlüğünün yaptırdığı inceleme sonrasında yapılan yazılı açıklama ile bahsi geçen bölgede çöp ve moloz atıklarının olduğu, bunun üzerine Akyaka belediyesine yazılan bir yazı ile bunların ormandan çıkartıldığı belirtildi. Tekrarlanmaması için orman sınırına topraktan bir set yapıldığı beyan edildi.
Belediye önünde yapılan açıklamaya belediye başkanın da katılması şaşkınlık yarattı. (Muğla/EVRENSEL)  http://evrensel.net/news.php?id=35938

Akyaka Yerel Yönetim Platformu'nun Basın Bildirisi

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder