Sayfalar

4 Nisan 2024 Perşembe

Akyakalılar İmar Planı Revizyonuna yeniden dava açtılar

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilk kez 2020 yılında gündeme getirdiği Akyaka İmar Planı Revizyonu Akyakalıların yoğun itirazı ve açtıkları dava sonrasında iptal edilmişti. Bakanlık sonraki süreçte  iki kez daha plan değişikliği askıya çıkarmış ve  yine Akyakalıların itirazları ve açtıkları davalar sonucunda plan değişikliği geçirilememişti. Son olarak 2024 yılı Ocak ayında dördüncü kez askıya çıkarılan plan revizyonuna karşı Akyakalılar yeniden itiraz etmişlerdi. MUÇEP Gökova Meclisinin girişimi ile son plan değişikliğinin de  iptal edilmesi için 3 Nisan 2024 tarihinde bir kez daha dava açıldı. Dava Muğla 2. İdare Mahkemesinde görülecek.

Açılan davada, söz konusu plan değişikliğinde önceki plan değişikliklerinde itiraz edilen ve iptal gerekçesi olan hususların aynen tekrarlandığı ifade edilerek  yürütmenin durdurulması ve plan değişikliğinin iptali talep edildi.

Gökova Meclisi üyeleri, Bakanlığın Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde ve Yavaşkent statüsünde bulunan Akyaka'nın korumasını değil imar rantları yaratmaya odaklı plan değişikliği yapmaya çalıştığını ifade ederek bu girişimlere  karşı sonuna kadar mücadele ederek izin vermeyeceklerini bildirdiler. Gökova Meclisi tarafından Ocak ayında yapılan açıklamada Bakanlığa çağrı yapılarak "Yargının verdiği kararı dikkate alın ve bu rant projesindeki ısrarınızdan  vaz geçin.  Geçekten  'koruma amaçlı' bir plan hazırlamak istiyorsanız Akyakalılara kulak verin ve Gökova ÖÇKB Yönetim Planını masanıza alın. İmar plan değişikliğini Yönetim Planına uygun şekilde,  yerel paydaşlarla birlikte hazırlayın. Gökova Meclisi ve yerel sivil toplum örgütleri olarak bu şekilde hazırlanacak bir imar plan değişikliğine destek vereceğimizi ve tarafı olacağımızı bir kez daha  ifade etmek istiyoruz. Aksi durumda, rant projelerine sonuna kadar karşı durmaya devam edeceğiz ve geçit vermeyeceğiz" denilmişti.

24 Mart 2024 Pazar

Akyaka'da kıyı işgali davası beraatle sonuçlandı: Kıyılar herkesindir!

Kıyı işgallerine karşı yurttaşların ülke genelinde yürüttükleri mücadelelerin bir örneği de Akyaka'da veriliyor. İki yıl önce Muğla Vakfı'nın işlettiği Akyaka Orman Kampında kıyı ve piknik alanlarını şezlonglarla kaplayarak yurttaşların kıyı ve piknik alanlarını serbestçe kullanmasını engelleyerek ticari kullanım alanına dönüştürmesine karşı Akyakalılar olarak protesto eylemleri gerçekleştirmiştik. Bu eylemlerimiz tamamen barışçıl ve anayasal haklarımızın kullanılması çerçevesinde olmasına karşın işletmeci tarafından güya ticari faaliyetlerini engellediğimiz ve şezlonglarını kırdığımız gerekçesi ile hakkımızda suç duyurusunda bulunulmuştu.

MUÇEP Gökova Meclisi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Davanın bugün görülen dördüncü duruşmasında karar çıktı.  Bu yargı kararı ile yurttaşların kıyılardan yararlanmalarının anayasal ve yasal hak olduğu kesinleşmiş oldu. İsnat edilen suçlardan beraatimize karar verilirken,  kamusal alanların işletilmesi için yapılan kira sözleşmelerinin işletmeciye  yurttaşların kamusal haklarını ortadan kaldırma hakkı vermediği, buna karşı yapılan protestoların da yine anayasal hak olduğu ifade edildi. İşletmecinin protesto eylemi sırasında şezlonglarını kırdığımız şeklindeki suçlaması da gerek şahitlerin dinlenmesi, gerekse video kayıtlarının incelenmesi sonucunda doğru olmadığı kanıtlandı ve mahkeme kararı ile kesinleşmiş oldu. İşletmecinin zaten eski ve kırık olan şezlonglarını sanki eylemciler kırmış gibi göstermeye kalkması da yine mahkeme kararına yansıdı.

Bu karar, benzer mücadele yürüten ve benzer suçlamalarla karşı karşıya kalan tüm yurttaşlar için örnek oluşturan önemli bir kazanımdır. Gökova Meclisi olarak bu kazanımımızdan da güç alarak bölgemizdeki tüm kamusal alan işgallerine karşı yürüttüğümüz mücadelemizi daha da yükseleteceğiz ve tüm işgaller kaldırılıncaya kadar kararlılıkla sürdüreceğiz."











12 Şubat 2024 Pazartesi

MUÇEP Gökova Meclisi 2024 Yerel Seçim Bildirgesi

Gökova alt havzasında her geçen gün ağırlaşan sermaye odaklı saldırılara karşı MUÇEP Gökova Meclisi olarak doğa koruma alanlarını, ortam yaşam alarını koruma mücadelesi  veriyoruz.  Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına karşın Gökova ne yazık ki korunmamakta, ekolojik tahribat artmaktadır.  Birçok kurumun sorumlu olduğu bu tahribatta en büyük pay ne yazık ki Ula Belediyesi'ne düşmektedir. 

Gökovalılar olarak yıllardır yaşadığımız ve güncel olarak devam eden sorunlara bakıldığında öne çıkan sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:

1) Özel Çevre Koruma ve Nitelikli koruma alanı statüsünde olmasına rağmen özellikle kıyı alanlarında olağanüstü boyutlarda kaçak yapılaşma söz konusudur. 'Tiny house', 'karavan' veya 'konteynır' adı altında imar kanununa, kıyı kanununa ve özel çevre koruma hükümlerine aykırı olarak çok sayıda konut inşa edilmekte, adeta yeni mahalleler oluşturulmaktadır. Yasaya aykırı bu yapılaşmaya karşı Ula Belediyesi sessiz kalarak yol vermektedir.

2) Belediyeler Kanununa göre  kurulması zorunlu olmasına rağmen halkın karar alma sürecine katılma araçlarından  birisi olan Ula Kent Konseyi yıllardır kurulmamıştır. 

3) Akyaka Yavaşkent statüsü olmasına rağmen yavaşkent anlayışına ve kriterlerine uygun hiçbir eylem planı geliştirilmemekte, yaşam kalitesi her geçen gün daha da kötüleşmektedir.

4) Akyaka'nın trafik sorunu başta olmak üzere birçok altyapı, koruma alanlarının korunmaması sorunları varken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından  bu sorunları çözmek yerine sorunları çok daha arttıracak Akyaka İmar Planı Revizyonları gündeme getirilmektedir. Bu planları durdurmak için Ula Belediyesi girişimde bulunmamakta, Akyakalılar Bakanlığa karşı mücadelede yalnız bırakılmaktadır.

5) Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde  doğa koruma alanlarındaki baskıların kaldırılması, altyapı sorunlarının  çözümü için atılacak adımları içeren ve yerel sivil toplum örgütlerinin önemli katkısı ile Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı hazırlanmıştır.  ÇŞID Bakanlığı bu planı onaylamış olmasına karşın hala uygulamaya alınmamıştır. Yönetim Planı'nın paydaşlarından birisi olmasına karşın  Ula Belediyesi planın uygulanması yönünde iradesini ortaya koymamakta, plana sahip çıkmamaktadır.

Gökova Meclisi olarak  çözümü için mücadelesini verdiğimiz bu temel sorunları bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunarak seçime katılacak tüm Ula Belediyesi adaylarına çağrı yapıyoruz:

Ula  Belediyesi artık kaçak yapılaşmaya karşı sorumluluğunu yerine getirerek yasaları uygulama iradesi göstermelidir. Azmak ve deniz kıyılarında yasalara aykırı tüm işgaller kaldırılmalıdır.

Akyaka’da yavaşkent kriterlerine uygun olarak, araç odaklı değil insanı ve doğayı koruma odaklı bir trafik düzenlemesi için Akyakalıların katılımı ile ortak çözümler geliştirilmelidir.

Yasal zorunluluk olmasına rağmen yılan hikayesine dönüşen Ula Kent Konseyi artık kurulmalı ve demokratik yerel yönetim anlayışı ile bağdaşmayan bu utanca son verilmelidir.

Ula Belediye Yönetimi, Bakanlığın hazırladığı rant odaklı planlara karşı Akyakalılarla birlikte harekete etmeli, Gökova ÖÇKB Yönetim Planının uygulamaya alıdıktan sonra, yönetim planı ile uyumlu imar plan değişikliklerinin yapılması için Akyakalılarla birlikte hareket etmelidir.

Gökova ÖÇKB Yönetim Planında yer alan, Akyaka'nın yavaşkent kriterlerini de içeren eylem planlarının gerçekleştirilmesi için stratejik planlama çalışması yapılmalıdır. Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri ile yürütülecek bu çalışmalara yerel halkın katılımı sağlanmalıdır.

Gökova Meclisi olarak yaptığımız çağrı doğrultusunda seçim sonrasında da taleplerimizin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz. 

Saygılarımızla,

Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi

23 Ocak 2024 Salı

MUÇEP Gökova'dan basın açıklaması: Akyakalıların Bakanlığın rant projesi ile sınavı devam ediyor

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 5 Ocak 2024 tarihinde Akyaka için yeni bir İmar Planı Revizyonunu web sitesinde yayınlayarak askıya çıkardı. 5 Şubata kadar askıda kalacak plan değişikliklerine itiraz süreci devam ediyor. Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi Akyaka İmar Planı  Revizyonu ile ilgili yaptığı değerlendirme sonrasında şu görüşleri paylaştı:

Akyaka imar planını değiştirme girişimlerinin geçmişini hatırlayalım

Bakanlığın ilk kez 2020 yılında gündeme getirdiği plan değişikliği, her ne kadar 'koruma amaçlı' olduğu ifade edilmiş olsa da rant amaçlı hazırlandığı gerekçesi ile Akyakalıların yoğun itirazı ile karşılaşmış ve Akyakalıların açtığı dava sonunda iptal edilmişti. İptal kararına Bakanlığın yaptığı itiraz Bölge İdare Mahkemesi tarafından red edilerek karar onaylanmıştı. 

Bakanlık, Danıştay'a taşıdığı davada yargı süreci devam ederken 2021 ve 2023 yıllarında iki kez daha aynı planı küçük değişikliklerle yeniden askıya çıkardı. Akyakalılar bu planlara da itiraz ederek yeniden dava açtı. Yargı süreçlerinin  tamamlanmasını beklemeden Bakanlık 2021 yılında gündeme getirdiği plan değişikliklerini şimdi neredeyse tıpa tıp aynen yeniden geçirmeye çalıştığına şahit oluyoruz.

Akyakalılar neden itiraz ediyor?

Bakanlığın ısrarla çıkarmaya çalıştığı bu plan değişiklikleri neden Akyakalıların tepkisini çekiyor biraz ona bakalım.  Şu an askıda olan ve öncekilerden çok farklı olmayan plan değişikleri ile Akyaka'nın temel sorunlarına hiç bir çözüm getirilmediği gibi sorunları çok daha ağırlaştıracak uygulamalar öngörülüyor:

  • Azmak kıyısında restoranların yasadışı işgalleri, kaçak yapıları kaldırılmak yerine 'günübirlik tesis' olarak plana işleniyor ve  yasal hale getiriliyor.
  • Ormanların korunması gerekirken orman alanlarında 'konut gelişim alanları' oluşturuluyor.
  • Çocuk oyun sahaları, parklar ve meydanlar daraltılarak rant alanlarına dönüştürülüyor. 
  • Konaklama kapasitesi yaklaşık sekiz kat arttırılarak altyapı sorunlarına çözüm getirmek yerine katlanarak arttırılmasına yol açılıyor. 
  • Akyaka merkezinde planlanan 4650 araçlık otopark ile  yaz aylarında yaşanan trafik kaosunun katlanarak artmasına yol açılıyor. İnsan odaklı değil araç odaklı bir yaklaşımla planlama yapıldığı, Yavaşkent kriterlerinin dikkate alınmadığı anlaşılıyor.
  • Her ne kadar son planda adına marina denilmesinden vaz geçilmiş olsa da adeta bir marinaya hizmet vermesi amaçlanan ticari alanlar tesis ediliyor.
  • Plan hazırlanırken ne Muğla Büyükşehir Belediyesinin, ne Ula Belediyesinin ne de Orman Bölge Müdürlüğünün uyarıları dikkate alınmıyor.
  • Akyaka'nın Yavaşkent statüsü ve Gökova Özel Çevre Korum Bölgesi Yönetim Planı esas alınmadan planlama yapılıyor. 2020 yılında yerel paydaşların katılımı ile hazırlanan ve bizzat Bakanlık tarafından onaylanan Gökova ÖÇKB Yönetim Planı aslında Yavaşkent kriterleri de dikkate alınarak  Akyaka'da yaşanan birçok sorunun çözümüne dair eylem planlarını içeriyor. Yerel sivil toplum örgütlerinin de katıldığı ve desteklediği bu plan nedense Bakanlık tarafından dikkate alınmadan ısrarla o planla tamamen çelişen imar plan değişiklikleri yapılmaya çalışılıyor.  

Gökova Meclisi olarak askıdaki rant projesine karşı da itirazlarımızı yapacağız ve iptali için yeni bir dava açacağız. Yapılmak istenen plan değişikliklerinin mahkeme kararları ile kamu yararına olmadığı ortaya konulmuşken, Akyakalılar bu planları istemediğini net bir şekilde ifade etmişken Bakanlığın yargı kararlarını tanımayan, halkın taleplerine kulak asmayan, Yönetim Planını hiçe sayan bu tutumunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bakanlığa daha önceki  plan değişikliği girişimlerinde yaptığımız çağrıyı bir kez daha yinelemek istiyoruz: 

Yargının verdiği kararı dikkate alın ve bu rant projesindeki ısrarınızdan  vaz geçin.  Geçekten  'koruma amaçlı' bir plan hazırlamak istiyorsanız Akyakalılara kulak verin ve Gökova ÖÇKB Yönetim Planını masanıza alın. İmar plan değişikliğini Yönetim Planına uygun şekilde,  yerel paydaşlarla birlikte hazırlayın. Gökova Meclisi ve yerel sivil toplum örgütleri olarak bu şekilde hazırlanacak bir imar plan değişikliğine destek vereceğimizi ve tarafı olacağımızı bir kez daha  ifade etmek istiyoruz. Aksi durumda, rant projelerine sonuna kadar karşı durmaya devam edeceğiz ve geçit vermeyeceğiz.

Kamuoyuna Saygılarımıza,

Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi

Eşsözcüler: Candan Süsoy, Serdar Denktaş

8 Ocak 2024 Pazartesi

Akyaka için yeni imar planı revizyonu askıya çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Akyaka için hazırladığı yeni bir imar plan revizyonunu 5 Ocak 2024 tarihinde askıya çıkardı.

Bakanlığın 2020 ve 2022 yıllarında askıya çıkardığı daha önceki iki revizyon planı Akyakalıların açtıkları dava sonrasında iptal edilmişti. MUÇEP Gökova Meclisi askıya çıkarılan yeni plan değişikliğini inceleyerek bir rapor hazırlamak üzere çalışmalara başladı. 

Gökova Meclisi, daha önce iptal edilen plan değişikliği süreçlerinde olduğu gibi yine Akyakalıları, sivil toplum örgütlerini, siyasi parti örgütlerini ve ilgili kurumları davet ederek genel bir değerlendirme yapmayı ve sonuçları kamuoyu ile paylaşmaya hazırlanıyor. Bu değerlendirme sonuçlarına göre plan değişikliği uygun bulunmazsa  yeni bir dava süreci gündeme gelebilecek.

Askıya çıkarışan plan değişikliği ile ilgili dokümanlara Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü web sitesinden ulaşılabilir