Sayfalar

23 Ocak 2024 Salı

MUÇEP Gökova'dan basın açıklaması: Akyakalıların Bakanlığın rant projesi ile sınavı devam ediyor

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 5 Ocak 2024 tarihinde Akyaka için yeni bir İmar Planı Revizyonunu web sitesinde yayınlayarak askıya çıkardı. 5 Şubata kadar askıda kalacak plan değişikliklerine itiraz süreci devam ediyor. Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi Akyaka İmar Planı  Revizyonu ile ilgili yaptığı değerlendirme sonrasında şu görüşleri paylaştı:

Akyaka imar planını değiştirme girişimlerinin geçmişini hatırlayalım

Bakanlığın ilk kez 2020 yılında gündeme getirdiği plan değişikliği, her ne kadar 'koruma amaçlı' olduğu ifade edilmiş olsa da rant amaçlı hazırlandığı gerekçesi ile Akyakalıların yoğun itirazı ile karşılaşmış ve Akyakalıların açtığı dava sonunda iptal edilmişti. İptal kararına Bakanlığın yaptığı itiraz Bölge İdare Mahkemesi tarafından red edilerek karar onaylanmıştı. 

Bakanlık, Danıştay'a taşıdığı davada yargı süreci devam ederken 2021 ve 2023 yıllarında iki kez daha aynı planı küçük değişikliklerle yeniden askıya çıkardı. Akyakalılar bu planlara da itiraz ederek yeniden dava açtı. Yargı süreçlerinin  tamamlanmasını beklemeden Bakanlık 2021 yılında gündeme getirdiği plan değişikliklerini şimdi neredeyse tıpa tıp aynen yeniden geçirmeye çalıştığına şahit oluyoruz.

Akyakalılar neden itiraz ediyor?

Bakanlığın ısrarla çıkarmaya çalıştığı bu plan değişiklikleri neden Akyakalıların tepkisini çekiyor biraz ona bakalım.  Şu an askıda olan ve öncekilerden çok farklı olmayan plan değişikleri ile Akyaka'nın temel sorunlarına hiç bir çözüm getirilmediği gibi sorunları çok daha ağırlaştıracak uygulamalar öngörülüyor:

  • Azmak kıyısında restoranların yasadışı işgalleri, kaçak yapıları kaldırılmak yerine 'günübirlik tesis' olarak plana işleniyor ve  yasal hale getiriliyor.
  • Ormanların korunması gerekirken orman alanlarında 'konut gelişim alanları' oluşturuluyor.
  • Çocuk oyun sahaları, parklar ve meydanlar daraltılarak rant alanlarına dönüştürülüyor. 
  • Konaklama kapasitesi yaklaşık sekiz kat arttırılarak altyapı sorunlarına çözüm getirmek yerine katlanarak arttırılmasına yol açılıyor. 
  • Akyaka merkezinde planlanan 4650 araçlık otopark ile  yaz aylarında yaşanan trafik kaosunun katlanarak artmasına yol açılıyor. İnsan odaklı değil araç odaklı bir yaklaşımla planlama yapıldığı, Yavaşkent kriterlerinin dikkate alınmadığı anlaşılıyor.
  • Her ne kadar son planda adına marina denilmesinden vaz geçilmiş olsa da adeta bir marinaya hizmet vermesi amaçlanan ticari alanlar tesis ediliyor.
  • Plan hazırlanırken ne Muğla Büyükşehir Belediyesinin, ne Ula Belediyesinin ne de Orman Bölge Müdürlüğünün uyarıları dikkate alınmıyor.
  • Akyaka'nın Yavaşkent statüsü ve Gökova Özel Çevre Korum Bölgesi Yönetim Planı esas alınmadan planlama yapılıyor. 2020 yılında yerel paydaşların katılımı ile hazırlanan ve bizzat Bakanlık tarafından onaylanan Gökova ÖÇKB Yönetim Planı aslında Yavaşkent kriterleri de dikkate alınarak  Akyaka'da yaşanan birçok sorunun çözümüne dair eylem planlarını içeriyor. Yerel sivil toplum örgütlerinin de katıldığı ve desteklediği bu plan nedense Bakanlık tarafından dikkate alınmadan ısrarla o planla tamamen çelişen imar plan değişiklikleri yapılmaya çalışılıyor.  

Gökova Meclisi olarak askıdaki rant projesine karşı da itirazlarımızı yapacağız ve iptali için yeni bir dava açacağız. Yapılmak istenen plan değişikliklerinin mahkeme kararları ile kamu yararına olmadığı ortaya konulmuşken, Akyakalılar bu planları istemediğini net bir şekilde ifade etmişken Bakanlığın yargı kararlarını tanımayan, halkın taleplerine kulak asmayan, Yönetim Planını hiçe sayan bu tutumunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bakanlığa daha önceki  plan değişikliği girişimlerinde yaptığımız çağrıyı bir kez daha yinelemek istiyoruz: 

Yargının verdiği kararı dikkate alın ve bu rant projesindeki ısrarınızdan  vaz geçin.  Geçekten  'koruma amaçlı' bir plan hazırlamak istiyorsanız Akyakalılara kulak verin ve Gökova ÖÇKB Yönetim Planını masanıza alın. İmar plan değişikliğini Yönetim Planına uygun şekilde,  yerel paydaşlarla birlikte hazırlayın. Gökova Meclisi ve yerel sivil toplum örgütleri olarak bu şekilde hazırlanacak bir imar plan değişikliğine destek vereceğimizi ve tarafı olacağımızı bir kez daha  ifade etmek istiyoruz. Aksi durumda, rant projelerine sonuna kadar karşı durmaya devam edeceğiz ve geçit vermeyeceğiz.

Kamuoyuna Saygılarımıza,

Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi

Eşsözcüler: Candan Süsoy, Serdar Denktaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder