Sayfalar

6 Kasım 2023 Pazartesi

Gökova Taş Ocağı Davasında Danıştay 'Çed Gerekli Değil' Kararını Esastan İptal Etti

Gökova'da taş ocaklarının çıkardığı toz

Özmet Makine Ticaret ve Sanayi Ltd. Şirketi'nin Gökova Mahallesi, Tembeller Dağı Mevkiinde yapmayı planladığı "II-A Grubu Maden (Kalker) Ocağı Kırma Eleme Tesisi, Hazır Beton Santrali ve Beton Parke Büz Üretim Tesisi" projesi hakkında Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen  "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararının iptali için MUÇEP Gökova Meclisi'nin girişimi ile açılan davada Muğla 1. İdare Mahkemesi 21.3.2023 tarihinde Yürütmeyi Durdurma Kararı vermişti. Muğla Valiliği ve Şirketin avukatlarının Danıştay'a birlikte  yaptıkları temyiz başvurusu karara bağlandı.

Danıştay 4. Dairesi tarafından esastan görüşülen davanın kararında "temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir." denilerek, Muğla 1. İdare Mahkemesinin 'çed gerekli değildir'  kararının yürütmesini durdurma kararını kesin olarak onanmasına 12.10.2023 tarihinde oybirliği ile karar verdi.

Uydudan Gökova'da faaliyet gösteren taş ocaklarının oluşturduğu çevresel tahribatın görüntüsü

Bölgedeki diğer tesislerin kümülatif etkisi dikkate alınmadı

Yürütmeyi Durdurma kararı verilirken hazırlanan bilirkişi incelemesi raporunda "bölgede başka açık ocak madencilik faaliyetlerinin sürdürülmekte olduğu, bu açık ocak maden işletmelerinin kümülatif etkilerinin proje tanıtım dosyasında göz ardı edilmiş olduğu, alınması planlan önlemlerin toz çıkışını engelleyen değil azaltan tedbirler olduğu, proje tanıtım dosyasındaki eksik hesaplamaya bağlı olarak oluşacak toz konsantrasyonunun doğru biçimde öngörülmesine olanak bulunmadığı" belirtilmişti.

Yoğun olarak zeytincilik yapılan bölgede taş ocaklarının faaliyetinden zarar gören çiftçiler ve Gökova mahallesi sakinleri  taş ocaklarının faaliyetlerinin sonlandırılması için Muğla Valiliği'ne ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dilekçeler göndermiş ancak sonuç alamamışlardı. MUÇEP Gökova Meclisi'nden yapılan açıklamada, Danıştay'ın bu kararının bölgede toz çıkararak faaliyet yürüten tüm tesisler açısından emsal niteliğinde olduğu ve yeni bir idari süreç başlatacakları belirtildi.

Gökova Mahallesi'nin içinden geçen iş makineleri


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder