Sayfalar

25 Ekim 2023 Çarşamba

Muğla Adalet Kervanı Beşinci Günde Yatağan'daydı


20 Ekim'de Datça'dan başlayan Muğla Adalet Kervanı beşinci gününde Yatağan'daydı. Muğla Çevre Platformu, İklim Adaleti Koalisyonu, Ekoloji Birliği ve KARDOK Derneği tarafından birlikte düzenlenen kervan etkinliğinde sırası ile Datça, Marmaris, Akyaka ve Menteşe ziyaret edildi. Ziyaret edilen bölgelerde köylere de uğranarak bölge halkı ile sohbetler ediliyor, broşürler dağıtılıyor ve forumlar düzenleniyor.

Yatağan'da pazaryerinde stant kuran kervan gönüllüleri pazaryerinde ve çarşıda dolaşarak esnaf ile sohbet etti ve broşür dağıttı. Saat 16:30'da pazaryerindeki stantta TORAKS Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Sabahat Genç bir konuşma yaparak termik santrallerin bölge halkının sağlığına yaptığı olumsuz etkileri anlattı. Kervan gönüllüleri de konuşmalar yaparak kervanın yola çıkış amacını, termik santrallerin ve onlara kömür sağlayan maden ocaklarının doğaya verdiği zararları, iklim değişikliğine etkilerini anlattılar.  

Yaşam savunucuları emek düşmanı değil, yaşam ve emek sömürüsüne karşılar


Konuşmacılar santrallerin kapatılması için mücadele eden yaşam savunucularının termik santrallerin çalışmasını savunan sendika yöneticilerinin iddia ettiği gibi 'emek düşmanı' olmadıklarını, aksine  yaşamı, yaşam alanlarını, adaleti ve çalışanların haklarını savunduklarını dile getirdiler. Kervan gönüllüleri termik santrallerin kapatılması taleplerini her zaman işçilerin çalışma haklarının korunarak sağlıklı ve insanca yeni çalışma alanları yaratılması gerekliliği ile birlikte talep ettiklerini söylediler.  Bunun da devlet tarafından 'adil geçiş' sürecinin işletilerek sağlanmasını gerektiğine vurgu yapıldı. 

Termik santrallerin kapatılması zaten İklim Sözleşmesi gereği

Kervan gönüllüleri Paris İklim anlaşmasına taraf olan ülke olarak Türkiye hükümetinin zaten tüm kömürlü termik santralleri kapatmak üzere hızla eylem planları yapması gerektiği, bunun için yargının 1996 yılında kapatma kararı verdiği Muğla'daki üç termik santralle  başlanmasının en doğrusu olacağı vurgulandı. Anayasadaki 'hukuk devleti' ilkesi hatırlatılarak yargı kararının derhal uygulanması gerektiği ifade edildi.

Yatağan'lı bir yurttaş da söz alarak Yatağan'daki termik santrale takılan filtrenin santral işletmecilerinin söylediği gibi hiçbir sorunu çözmediğini, kömür sahalarının genişlemesi nedeni ile doğa tahribatının, santralin zehirli atıkları ile kirlenen hava, su ve toprak nedeni ile kanser vakalarının artarak devam ettiğini söyledi.

Kervan 25 Ekim'de bir sonraki durağı olan Milas'a geçecek. Milas Belediye Parkındaki program saat 11:00'de başlayacak.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder