Sayfalar

1 Kasım 2021 Pazartesi

Akyaka İmar Planı Revizyonu bir kez daha askıda !

2020 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan ve Akyakalıların yoğun itirazı ve dava açması sonucu yürütmesi durdurulan Akyaka İmar Planı Revizyonu yeniden hazırlanarak 8 Ekim 2021 tarihinde bir kez daha askıya çıkarıldı. 

Geçen yıl MUÇEP Gökova Meclisi’nin öncülüğünde Akyaka’da yapılan değerlendirme toplantılarından sonra itiraz etme kararı alınan plan revizyonuna karşı başlatılan kampanyaya çok sayıda yurttaş katılmış ve binlerce dilekçe hem ıslak imzalı olarak hem de CİMER üzerinden Bakanlığa iletilmişti.

MUÇEP Gökova Meclisi yeniden askıya çıkan revizyon planı konusunda da çalışma grupları oluşturarak uzmanlarla birlikte bir değerlendirme çalışması  yürüttü. Tamamlanan çalışmalar  sonucunda, yeni plan revizyonun  aslında yürütmesi durdurulan revizyon planı ile büyük oranda aynı olduğu, farklı olarak sunulan plan değişikliklerinin ise itiraz gerekçelerini karşılamaktan uzak olduğu kanaatine varıldı. Önceki plan revizyonunda en çok itiraz edilen hususlardan birisi olan ve yasalara, plan hiyerarşisine aykırı bulunduğu bilirkişi raporuna da yansıyan yat limanı bu kez iskele adı altında yeniden getiriliyor. Yürütmeyi durdurma gerekçelerinin birçoğu ile ilgili yeni bir düzenleme bulunmazken, Gökova Meclisinin eleştirdiği, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı’ndan hiç bahsedilmemesi konusunda  ise olumlu bulunan bir adım atılıyor. Yeni plan revizyonunun Plan Hükümlerinde “Gökova ÖÇKB Yönetim Planında belirtilen hususlara uyulacaktır” deniliyor. Ancak Gökova Meclisi plan revizyonunda bu ifadeyi geçerli kılacak hiçbir düzenlemeye yer verilmediği için yetersiz buluyor.

Akyakalılar askıya çıkarılan yeni plan revizyonuna da öncekinde olduğu gibi ekosisteme geri dönüşü olmayan zararlar vereceği, bu anlamda “koruma amaçlı” olmaktan uzak olduğu gerekçesi ile bir kez daha itiraz ediyorlar. Gökova Meclisi, Akyakalıları ve tüm yurttaşları Akyaka İmar Planı Revizyonunun bir kez daha durdurulması için dayanışmaya çağırıyor. Meclisin hazırladığı dilekçe örneğinin CİMER üzerinden 8 Kasım tarihine kadar iletilmesi isteniyor. Dayanışmaya katılmak isteyen yurttaşlar aşağıdaki metni kopyalayarak cimer.gov.tr adresinden “görüş öneri” seçeneği ile  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na  iletebilirler.

CİMER İTİRAZ DİLEKÇESİ:

Konu: 08.10.2021 tarihli Muğla İli, Ula İlçesi, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi, Akyaka Mahallesi ve Kıyı Alanlarına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planına Karşı İtirazlarım ve İptali Talebine İlişkin dilekçemdir

Söz konusu plan revizyonu öncesinde 15.10.2020 tarihinde askıya çıkarılan plan revizyonu bölge halkı nezdinde yoğun itirazlara neden olmuş ve yürütmesi durdurulmuştur. Söz konusu plan revizyonunda  bir önceki imar plan revizyonunda itiraz konusu olan hususların aynı şekilde düzenlendiği anlaşılmaktadır. Yürütmeyi durdurma kararı verilen davada sunulan bilirkişi raporunda; imar plan revizyonunun plan ana kararlarının sürekliliğinin bütünlüğünü, sosyal ve teknik alt yapı dengesini bozacak nitelikte, kamu yararına aykırı teknik ve nesnel gerçeklere dayanılmadan yapıldığı; şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve teknikleri, kamu yararı açısından uygun olmadığı açıkça tespit edilmiştir. Askıya çıkarılan yeni plan hazırlanırken bu hususların hiçbiri gözetilmemiştir.

Gökova ÖÇKB Yönetim Planı; 27.12.2020 tarihinde Bakanlıkça kabul edilerek onaylanmıştır. Askıdaki revizyon planının bu Yönetim Planının da dikkate alınmadan hazırlandığı görülmektedir:

Askıdaki plan revizyonu;

Yönetim Planında öngörülen Su Havzası Zonları belirlenmeden hazırlanmıştır,

Yönetim Planında öngörülen ekolojik koridorlar belirlenmeden hazırlanmıştır. Planlama alanında orman alanları bulunduğundan Revizyon planının  ekolojik koridorlar belirlendikten sonra yapılması plan hiyerarşisi açısından uygun olacaktır,

Yönetim Planında Azmak üzerindeki izinsiz uygulamaların kaldırılması öngörülen düzenlemelere  yer vermemektedir,

Yönetim Planında Azmak kıyısında stabilize edilmiş zeminin doğal hale getirilmesi öngörülmüş olmasına karşın bu konuda bir düzenleme içermemektedir. Azmak kıyısında planlanan rekreasyon alanı söz konusu alanın doğal hale getirilmesinden çok insan kullanımı ve yapılaşma öngörmektedir,

Yönetim Planında yer  alan Kitesörf alanında doğal yapıyı olumsuz etkileyen sorunların giderilmesine yönelik düzenlemelere yer verilmemektedir, 

Yönetim Planında yer alan Akyaka’nın Yavaşkent statüsüne uygun çalışmalar yapılmasından söz etmemektedir,

Yönetim Planında yer alan; Akyaka’nın uluslararası Yavaşkent statüsüne uygun çalışmalar yapılabilmesi için Büyükşehir yasası ile belediye statüsünü kaybeden Akyaka’nın Gökova ÖÇKB içinde yer alan komşu mahallelerle birlikte ayrı bir belediye yönetimine kavuşturulması için çalışmalar yapılmasından bahsetmemektedir. Planlanan idari değişikliğin gerçekleşmesi Akyaka’nın imar planlamasını etkileyecektir. Akyaka İmar Planı Revizyonunun Yönetim Planı uygulamaya alındıktan sonra yapılması daha uygun olacaktır.

Söz konusu plan revizyonunun geri çekilerek, plan hiyerarşine uygun şekilde Gökova ÖÇKB Yönetim Planı uygulamaya alındıktan sonra, onunla uyumlu olacak şekilde yerel paydaşların katılımı ile birlikte düzenlenmesini talep ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder