Sayfalar

24 Ekim 2020 Cumartesi

Gökova Yerel Üretici Pazarı Kuruluyor


Slow Food (Yavaş Gıda) Gökova Birliği temsilcileri Gökova’da yaşayan 30 ‘a yakın “Yerel Üretici” ile bir araya geldi.

Birlik temsilcilerinden İstem Akkoyunlu tarafından üreticilere birlik hakkında bilgiler, amaç ve hedefler aktarıldı.

Devamında ise yumurtadan,susama, yeşillikten, enginara ve  nar ekşisine kadar uzanan geniş bir üretim yelpazesine sahip olan üreticilerle soru cevap şeklinde bir oturum gerçekleştirildi. 

Slow Food Gökova Birliği’nin hedefi  pandemi döneminde tüketicilerin “ iyi, temiz ve adil gıda” ya “maske, mesafe ve hijyen kuralları” na tam olarak uyularak, yerel gıdaları tüketici ile buluşturmayı sağlamak.

Akyaka’da haftada bir gün  “Gökova Yerel Üretici Pazarı” kurulması üzerine çalışmalarını yapıyorlar

İYİ, TEMİZ, ADİL GIDA ..

İYİ GIDA ;mevsiminde taze, sağlıklı ve lezzetli gıdalar.

TEMİZ GIDA; Ürünlerin yetiştirme yada üretim aşamalarında çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir tarım ve üretim koşullarına uygun, yerel ürünler olup kesinlikle GDO içeren ürünler değildir.

ADİL GIDA; Ürünlerin fiyatları, ürünün kalitesi ve niteliğine göre belirlenmesi tüketicinin ve üreticinin haklarının korunması.

Toplantıya davet edilen ve 4 yıldır Marmaris’te başarı ile faaliyetlerini sürdüren Marmaris Yerel Tohum Temiz Gıda Üretici Pazarı temsilcilerinden Pınar Ünlü’den deneyimleri ile igili bilgiler alındı.

Toplantı sonunda üreticiler “Gökova Yerel Üretici Pazarı “ kurulması konusunda olumlu görüşlerini ilettiler.

Birliğin Pazar yeri ile ilgili Ula Belediyesi ile yer konusunda ilgili görüşmeleri devam ediyor.

Üretici toplantısı öncesinde Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya ve Akyaka Muhtarı Feridun Özsoy ile görüşme yapan birlik temsilcileri Belediye Başkanı ve Muhtar’ın konuya olumlu yaklaştıkları ve pazarı beraber organize etmek için olumlu görüş bildirdiklerini aktardılar. Görüşme ve planlama sürecini yakın zamanda sonlandıracaklarını  ve Gökova Yerel Üretici Pazarını Ula Belediyesi ile birlikte hayata geçirmeyi arzuladıklarını aktardılar.

SLOW FOOD ( YAVAŞ GIDA ) NEDİR ?

Slow Food hareketi  temeli bölgenin coğrafyasına ait lokal ürünler kullanmak . Geleneksel yemek kültürünün korunması için yerel üretim şart olduğunu savunuyor. 

Tüketicinin yaptığı yada yediği yemeğin hikayesini, kullanılan malzemelerin nereden geldiğini ve bunun gibi süreçleri bilmesi gerektiğini savunuyor bu akım. 

Slow Food akımı ürünleri üretirken gıda ve tarım biyoçeşitliliğini korumanın çok önemli olduğunu savunuyor. 

Biz Toprak anaya ne kadar iyi bakarsak onun bize kat kat daha iyi bakması kaçınılmaz olacaktır.

İstem Akkoyunlu

(Slow Food Gökova Temsilcilerinden)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder